Miljødrivstoff må tvinges frem

– Vi vil tvinge oljeselskapene til å selge miljødrivstoff i Norge, sier Borghild Tenden fra Venstre. Partiet viser til situasjonen i Sverige, der alle store bensinstasjoner er pålagt å tilby biodrivstoff fra i år.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**


I miljøpolitikken ligger Sverige dessverre langt foran Norge. Særlig innenfor miljødrivstoff har svenskene satset tungt. Mens det her til lands finnes knapt et knippe tankstasjoner for biodrivstoff, er det flere hundre i Sverige.

– Både biodiesel og etanol har nå fått avgiftsfritak. Dette gjør at selskapene har gode vilkår for å selge denne typen miljødrivstoff. Det går imidlertid for tregt, og nå er det på høy tid med et omsetningspåbud for miljødrivstoff. Dette vil virkelig få fart på sakene, uttaler Borghild Tenden (V), nestleder for Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

Tenden mener mange bilister nå er utålmodige.
– Vi ser at mange er opptatt av miljø. Biodrivtoff er dessuten billigere i salg og dette gir stor interesse. Vi forventer at regjeringen nå kommer på banen med en tøffere linje ovenfor oljeselskapene. Vi foreslår derfor en tiltakspakke for miljødrivstoff, hvor bruk av tvang ovenfor oljeselskapene er ett av våre viktigste virkemidler.

Her er Venstres tiltakspakke:
· Omsetningspåbud for biodrivstoff for oljeselskapene. I Sverige er alle store bensinstasjoner lovpålagt å tilby biodrivstoff fra i år. Fra 2010 skal alle bensinstasjoner i Norge tilby miljødrivstoff.
· Økt offentlig innkjøp og bruk av miljøbiler. 3 av 4 nye biler i det offentlige i Sverige er miljøbiler. Politiet kjører på etanol i Sverige.
· Fri bomringpassering og parkering for etanolbiler. Dette er innført i Sverige.
· 20 prosent fritak for firmabilbeskatningen for etanolbiler, slik det er innført i Sverige.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**