Venstre vil ha uavhengig veitilsyn

Venstre mener ulykken i Hanekleivtunellen dokumenterer behovet for et uavhengig tilsyn. – Statens vegvesen fører i dag tilsyn med seg selv. Jeg tror det er nødvendig at et uavhengig tilsynsorgan vurderer sikkerheten på norske veier, broer og tuneller, sier Venstres Borghild Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Nestlederen i Stortingets transportkomité er glad for at ulykken i Vestfold fikk et heldig utfall. Hun mener Navarsetes forslag om en gransking av raset er viktig, men påpeker at det er minst like viktig å se fremover.

– Et uavhengig tilsyn for vei, slik vi har for fly og jernbane, kan være et riktig skritt. Vi skryter ofte av vår evne til å bygge tuneller, men vi må også ha tilfredsstillende sikkerhetssystemer. Flere ulykker de siste årene viser at noe svikter, sier Tenden.

Tenden mener Statens vegvesen sine mange roller er et problem. Det er også slik at rutinekontroller i tuneller er uteblitt.

– Jeg tror det er feil å være ansvarlig for både veinett og sikkerhetskontroll. Et uavhengig tilsyn vil få en friere og mer kritisk rolle, og dermed kan dette være positivt for sikkerheten på lang sikt. De som avveier sikkerhet og økonomi må alltid sees i kortene av noen som er uavhengig av økonomi, uttaler Borghild Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**