Den lille forskjellen er der

“Kvinner har en annen kompetanse enn menn. Klart det gjør en liten forskjell”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Politisk redaktør i Nationen, Erling Kjekstad undrer seg over om «den lille forskjellen» er så stor likevel. Saken han sikter til er den harde konfrontasjonen mellom Ingunn Yssen og Gerd-Liv Valla. Måten denne konflikten er blitt fremstilt på, minner lite om myke kvinnelige verdier. Men jeg tror ikke at verken Yssen eller Valla er gjennomsnitt av en kvinnelig leder. De har nok en betrakteligere skarpere tunge og spissere albue enn de fleste.

Kvinner i maktposisjoner er viktig. Det vil si, det er ikke viktig å ha flest mulig kvinner i maktposisjoner, men en mer jevn fordeling. Vi har ulike verdier og ulike interesser. Vi har ulik erfaring og ulike ansvarsoppgaver i hjem og samfunnsliv. Kvinner har en annen kompetanse enn menn. Klart det gjør en liten forskjell. Samtidig er det viktig å slå fast at kvinner er forskjellige, akkurat som menn. Kjønn er ikke nødvendigvis noe garanti for kvalitet, uansett om det er menn eller kvinner.

Den beste måten å nå likestilling på er at kvinner selv ønsker seg plass på menns arenaer, uten at vi skal oppføre oss som menn av den grunn. Jeg tror Valla hadde fått et bedre omdømme av denne konflikten dersom hun hadde taklet den mer kvinnelig, om jeg kan si det slik. Jeg håper i hvert fall ikke jeg trenger å være så barsk, for å oppnå maktposisjoner i politikk eller samfunnsliv.

Jeg tror ikke det, men så er det jo også en liten forskjell på å være lokalpolitiker for Venstre og leder i LO.

Tonje Løwer Gurholt
Leder i Siljan og Telemark Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**