– Alle krefter må bidra

Voldtekt-statistikken er dyster, og Venstres Rita Sletner mener alle krefter må bidra for å løse situasjonen. – Det er behov for å jobbe forebyggende i miljøer som er overrepresentert på statistikken. Det beste er hvis innvandrermiljøene selv setter dette på dagsordenen, sier hun.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Aftenposten presenterte tirsdag dystre voldtektstall. Årlig anmeldes rundt 750 voldtekter og voldtektsforsøk i Norge, og man antar dette utgjør mellom 10 og 20 prosent av voldtektene. Samtidig viser statistikken for 2004 at rundt 65 prosent av gjerningsmennene bak de anmeldte voldtektene og voldtektsforsøkene i Oslo politidistrikt, hadde ikke-norsk etnisk bakgrunn. Tall fra 2005 og 2006 er ikke ferdig analysert, men de viser en tilsvarende tendens, ifølge Aftenposten.

Rita Sletner

Rita Sletner
Foto: Venstre

Imamer kan bidra
– Uansett kulturell tilhørighet, er voldtekt helt uakseptabelt. Det må være klart og tydelig for alle at trygghet i gatene er en del av den norske velferden. Det er behov for å jobbe forebyggende i miljøer som er overrepresentert på statistikken. Det beste er hvis innvandrermiljøene selv setter det på dagsordenen, sier Rita Sletner til Aftenposten. Hun mener også imamene, som viktige talspersoner i innvandrermiljøene, kan bidra konstruktivt i det forebyggende arbeidet.

Sletner leder det regjeringsoppnevnte Voldtektsutvalget, som arbeider for å bedre situasjonen for voldtektsofre og å få flere til å anmelde overgrep.

Ap reagerer
Inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) reagerer på at imamer blir bedt om å bidra til å stanse voldtektene i Oslo. På bakgrunn av oppslaget i Aftenposten om at innvandrermiljøene må bidra til å forebygge voldtekter, løfter Hanssen en advarende pekefinger.

– Det er like lite kobling mellom voldtektsmann, hvit nordmann og kristendom som det er mellom afrikaner, muslim og voldtektsmann, sier Hanssen til NTB.

Temaet ble også diskuterert på NRKs Standpunkt tirsdag kveld.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**