Vil styrke kulturminnevernet

I forbindelse med Venstres landsmøte i Bergen vedtok Venstres landsstyre en uttalelse om å styrke kulturminnevernet. -Vi har en plikt til å ta vare på vår kulturarv, og med middelalderbyen Bergen som ramme er det svært hyggelig å forplikte Venstre til en fortsatt styrking av kulturminnevernet både på statlig og lokalt nivå, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Les landsstyrets uttalelse her:

STYRK KULTURMINNEVERNET

Venstres landsstyre er denne helgen samlet i Bergen i forbindelse med årets landsmøte. Knapt noen andre byer i Norge har så mange middelalderkirker, -bygninger og -ruiner som Bergen. Venstres landsstyre mener det er svært gledelig at Bergen kommune nylig har fått en egen plan for sine ruiner, noe som gir byen en helhetlig oversikt over hvordan de verdifulle historiske ruinene skal håndteres. Planen vil bidra til å synliggjøre kulturminnene i bybildet, ivareta det lokale særpreget og bidra til økt engasjement rundt kulturminnevern.

I Venstres alternative statsbudsjett for 2007 foreslo vi å styrke kulturminnevernet med 10 millioner kroner, og vil fortsette med dette i kommende budsjetter. Venstre vil spesielt sikre at bevaringsverdige bygninger — særlig middelalderkirker — får penger nok til forsvarlig vedlikehold, for å sikre varig vern for framtida.

Et integrert kulturminnevern forutsetter lokal forankring og et samspill mellom bruken av kulturminnelov og plan- og bygningslov — en balanse mellom "fredning" og "regulering til bevaring". Det er derfor viktig at kommunene i størst mulig grad får ansvaret for sitt eget kulturminnevern, med forvaltningen av begge lovverkene. Venstre vil tilføre kommunene tilstrekkelig med midler til slike formål. Venstre vil også i større grad legge til rette for private initiativ som har til hensikt å sikre og/eller registrere kulturminner. Samtidig må det gjøres lettere for privatpersoner og foreninger som Fortidsminneforeningen å være eiere av kulturminner. Disse gjør en viktig jobb for å ta vare på vår kulturarv, og offentlige støtteordninger bør i større grad tilpasses dette. Venstre mener videre at det er positivt at kulturminnevern og næringsutvikling sees i sammenheng, men vil også understreke at bærekraftig bruk er en viktig forutsetning for å holde kulturarven levende.

På statlig nivå vil Venstre arbeide for:
En kraftig satsing på kulturminnevern i statsbudsjettet
Ytterligere forbedring av støtteordninger og en særlig satsing på Kulturminnefondet
Større bruk av delegeringsmyndighet til kommuner med kompetanse innenfor kulturminnevern (i dag en forsøksordning for utvalgte storbyer)
Et eget løft for middelalderkirkene

På lokalt nivå vil Venstre arbeide for:
Å i større grad se kulturminnevern i sammenheng med merkevarebygging og ivaretakelse av lokalt særpreg
At kommunene utarbeider lokale handlingsplaner for kulturminnevern – som f.eks. planer over sine ruiner, formidlingsplaner etc.
Å legge til rette for mer formidling av lokal kulturarv gjennom skolen og den kulturelle skolesekken.
Å øke kompetansen innenfor kulturminnevern i lokalforvaltningen
Å innføre en konsekvensanalyse knyttet til kulturminnevern for alle større lokale utbyggingsprosjekter.
Å opprette lokale støtteordninger for restaurerings- og brannsikringsarbeider av verneverdige bygninger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**