Venstre kritisk til Norsk Tipping og bruken av spillekort

I kveldens Forbrukerinspektørene (FBI) på NRK omtales spillekort-konseptet til Norsk Tipping. Et spillekort fra Norsk Tipping kan misbrukes til å låne penger, kjøpe PC og ordne forsikringer. – Dette viser med all tydelighet at for mye makt er samlet på for få hender når det gjelder Norsk Tipping, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Datamus, hånd

Foto: Microsoft

Kan lett misbrukes
Buypass er navnet på en elektronisk smartkort-løsningen som eies av Norsk Tipping og Posten Norge i fellesskap. Foruten Norsk Tipping benyttes løsningen blant annet av Altinn-portalen som er tett knyttet opp mot Lånekassen og Skattedirektoratet. I tillegg kan man handle i nettbutikken til Komplett og ordne forsikringene sine hos KLP. Ifølge FBI kan det avanserte kortet – som mange oppfatter som et enkelt tippekort – lett misbrukes.
– Jeg er svært skeptisk til den posisjonen Norsk Tipping etter hvert har opparbeidet seg som monopolist — på stadig flere områder. Spillkort er én ting, elektronisk signatur noe helt annet, sier Skei Grande.

Personvern
Norsk Tipping ønsker også å innføre obligatorisk bruk av spillekort på alle selskapets spill — også automater. Spillregistreringen vil i realiteten innebære full overvåking av spilleatferd, fra sekund til sekund og på alle terminaler. Forslaget støttes av kulturminister Giske, men møtes med motstand av Datatilsynet og Venstre som henviser til personvern-utfordringene knyttet til dette. Venstre har nylig foreslått og fått gjennomslag i Stortinget for en Personvernkommisjon. Skei Grande mener en slik kommisjon er rett adressat for å se på et slik forslag.

Les mer om hvor lett spillekortene kan misbrukes på FBIs nettside.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**