Venstre vil ha lobbyjournal

– Vi vil vite hvem som har snakket sammen. I dagens regjering tas mange beslutninger i lukkede rom. Makten tar nye veier. Vi ønsker mer åpenhet og innsyn, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Aftenposten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Stortinget

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Sammen med SV foreslo Venstre allerede i 2004 å etablere en registreringsordning for lobbyvirksomhet i Stortinget. Da sto Ågot Valle og Trine Skei Grande bak forslaget. De mente at større åpenhet rundt lobbyisters virksomhet vil være et godt bidrag til å bedre innsynet i viktige deler av den politiske beslutningsprosessen.

Utvidelse
Både Europaparlamentet og Kongressen i USA har systemer for registrering av lobbyister. Nå vil Venstre utvide forslaget fra 2004 til også å omfatte departementene og regjeringen. Partiet vil opprette en egen lobbyjournal for regjeringen, for å på denne måten kunne kontrollere hvem statsrådene og statsministeren har snakket med og hva de har snakket om.

Gunnar Kvassheim

Foto: Rune Kongsro

Mer profesjonalisert
Overfor Aftenposten sier Gunnar Kvassheim og Lars Sponheim at Venstre vil legge frem forslaget i løpet av høsten.

– Vi initierte en bedre offentlighetslov, men den omfatter kun skriftlig korrespondanse. Det er selvsagt ikke bare via brev at aktører forsøker å påvirke regjeringen. Lobbyvirksomheten er blitt mer intensivert og profesjonalisert. Da er det helt naturlig å videreutvikle dette å få mer åpenhet rundt hvem som møtes, og hva de snakker om, sier Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**