Lobbyregister i Bergen

SP har foreslått å innføre lobbyregister for byrådet i Bergen. Venstre er enig med Senterpartiet i dette, men ønsker å gå lenger. Et lobbyregister for alle partiene som er representert i bystyret er helt nødvendig, spesielt når vi ser hvordan særinteressene overstyrer de folkevalgte organer i det rødgrønne utstillingsvinduet, Trondheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Sp`s Kjersti Toppe vil innføre lobbyregister for byrådet i Bergen, det er forsåvidt en god ide, men hun antyder at det nærmest er et problem at sterke særintesser har stor innflytelse gjennom kontakt med byrådet og vil derfor ha en oversikt over hvem byrådet snakker med.

-Venstre synest det er mer intressant å få oversikt over hvilke miljøer de rødgrønne pleier kontakt og dermed hvilke miljøer som kommer til å få mye innflytelse dersom de rødgrønne kommer til makten, sier leder for Venstres bystyregruppe og 3 kandidat Anders Skoglund.

-Det rødgrønne alternativet med støtte fra RV er en nøyaktig kopi av alliansen som gikk til valg i Trondheim i 2003. Denne alliansen har svært nær kontakt med fagbevegelsen. Som betaling for å ha støttet det rødgrønne alternativet politisk og økonomisk har fagbevegelsen i Trondheim fått stor politisk innflytelse. Blant annet skal alle politiske vedtak i Trondheim kommune som berører de ansatte godkjennes av fagbevegelsen, fortsetter Skoglund.

-Denne formen for korporatisme tar Venstre sterk avstand fra og vi frykter at det samme kan skje i Bergen dersom de rødgrønne kommer til makten. Dette kan bli et såpass stort demokratisk problem at vi finner grunn til å advare mot det, fortsetter Skoglund.

– Det er velkjent at det er nære bånd mellom Ap og fagbevegelsen, etter at de rødgrønne kom til regjeringsmakt har også SV og Sp begynt å pleie nær kontakt med fagbevegelsen, blant annet har disse to sist nevnte partier motatt betydelig økonomisk støtte de siste årene, sier Skoglund.

-Jeg synest derfor Kjersti Toppe skal gå åpent ut å opplyse om hvor mye Sp får i valgkamptilskudd fra fagbevegelsen og hvilken form for innflytelse Sp vil gi fagbevegelsen dersom de rødgrønne får byrådsmakt, avslutter Skoglund .

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**