Endelig listekandidat: Paal Vollen i Aftenposten

Etter 86 år på sidelinjen kaster Paal Vollen seg inn i kampen for makt og ansvar i Bygland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Av Halvor Hegtun

“I Bygland er det mykje bra, ikkje minst frå naturen si side, men det er eitt og anna som hanglar litt for mykje. Det bør ordnast.” Med disse klare ord til bladet “Setesdølen” kastet Paal Vollen fra Jordalsbø seg inn i kommunevalgkampen i Bygland på sin egen 86-års dag i juli.

Ingen av partilederne skal innom Jordalsbø i denne valgkampen. Til det bor det for få her, bare 30- 40 mennesker i alt. Vi tok til høyre ved Shell-stasjonen i Bygland og fulgte asfalten oppover til skiltet hvor det sto “Fylkesveg slutt”. I det brune huset øverst oppe i lia fant vi en politisk debutant i sprudlende godt humør.

Ti kilo smør.
Paal Vollen står som ankermann med opprykksmulighet på Høyres og Venstres fellesliste. Ifølge dåpsattesten heter han Pål med å. Under krigen byttet han ti kilo smør mot en engelsk skrivemaskin som ikke hadde bokstavene æ, ø og å. Siden den gang har han skrevet Paal.

– En skikkelig legedekning er den viktigste saken for meg. Etter klokken 15 må man ringe legevakten i Kristiansand. Det er for dårlig, sier Vollen.

Småbrukeren og pressemannen vet godt hva kommunepolitikk går ut på. Han var med på å starte opp avisen “Setesdølen” for noen tiår siden. Bladet “vassa i stoff”. Vollen sendte også et stort antall kommunestyrereferater med rutebussen nedover til Fædrelandsvennen i Kristiansand.

– Kommunestyremøtene begynte på lørdager klokken ni. Representantene stilte opp på herredshuset med svære matpakker. Kaffe var å få kjøpt for 75 øre koppen. Og så gikk debattene i 10-12 timer.

– Og referenten holdt ut like lenge?

– Å ja, det var jo svære debatter.

Øl og vin.
Vollen humrer over noen av overskriftene og replikkene han fikk satt på trykk, ikke minst fra de mange gode øldebattene. “Vi må gjerne få øl i Bygland, men ikke vin. Jeg drakk meg full på det en gang. Så sjuk unner jeg ikke noen å bli,” var det en av de folkevalgte som uttalte. “Før jeg legger meg inn på et hotell med skjenkerett, legger jeg meg heller flat på veien,” sa en annen.

– Var interessen for kommunepolitikk større før?

– Jeg tror jeg må svare ja. Folk er så tunge i sessen. 28. august er det valgmøte på ungdomshuset, men det er ikke godt å si hvor mange som kommer, sier Vollen, som også er kjent for å sende et stort antall dikt med aktuelt innhold til avisene Fædrelandsvennen, Agderposten og Setesdølen.

Lokal liste står sterkt.
Vollens eget parti, Venstre, har gjenoppstått i Bygland etter svært mange års fravær. Heller ikke Høyre har de siste årene hatt plass i kommunestyret. Senterpartiet fikk hele 37 prosent av stemmene for fire år siden. 32 prosent gikk til bygdelisten, som hadde sterke meninger om bomstasjonene på riksvei 9. Ap, som ofte har slitt tungt i Agder, har de siste årene hatt bare to av de 15 plassene i Bygland kommunestyre.

– Før krigen, da Ap kjempet for å få fotfeste i Setesdal, sto en fra Senterpartiet på døren vår og sa at Ap ville fjerne kristendommen i skolen. “Vil du at gutten skal bli hedning,” sa han til mor. Hun ble så redd at hun stemte Senterpartiet, forteller Vollen.

For journalister er det dårlig yrkesetikk å motta gaver fra intervjuobjekter. Da Vollen i går gikk ned i kjelleren og hentet to flasker hjemmelaget vin, en av eple, en av pære, tok vi likevel imot. Det er viktig å være åpen om det.

(Henta frå Aftenposten, 13. august 2007)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**