Gjemnes Venstres valgprogram 2007

Det nyss gjenoppstarta partilaget har samlet seg om disse punktene til valgprogrammet ved årets valg:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


1. Gjemnes Venstre mener kommunen kan gjøre meir for å legge forholda til rette for ungdom som ønskjer å flytte tilbake etter endt utdanning, og foreslår innføring av eit monnaleg tilskudd til førstegangsetablerere. Dette tilskuddet bør ikkje være berre for ungdom som er oppvoksne i kommunen.
2. Gjemnes Venstre er opptatt av barn og unges oppvekstmiljø, og ønsker at kommunen skal auke støtten til rusfrie fritidstilbud til ungdom. Den gjeldende kommuneplana for rusforebyggende tiltak er for tannlaus, og bør særlig skjerpes mht. tiltak for å begrense tilgjengeligheten av alkohol.
3. Gjemnes Venstre etterlyser ei miljøplan som tek dagens miljøutfordringer på alvor. Miljøplana bør både dekkje kommunal drift og forvaltning, og være eit redskap for kommunens innbyggere. Det fins idag eit lappverk av småplanar, som ei avløpsplan og ei plan for bevaring av det biologiske mangfaldet, men dette er ikkje nok. Kulturlandskapsplana som blei påbegynt på 90-tallet må fullførast, og grunneiere må få hjelp til krattrydding og andre tiltak som bidrar til å bevare eit åpent landskap. Vidare treng kommunen ein aktiv energipolitikk. Kommunen må utarbeide ei klimaplan, som kan legge premissene for både private og offentlige investeringer i miljøvennlig energi. Satsinga på bioenergi og vannbåren varme må vidareførast og styrkast.
4. Gjemnes Venstre vil ikkje sette skole og eldreomsorg opp mot hverandre. Ei opprusting av Gjemnes skole er heilt nødvendig nå når elevtallet der er kraftig aukande. Dette skal ikkje gå på bekostning av nødvendige investeringer på sjukeheimen.
5. Gjemnes Venstre er opptatt av eit likeverdig helsetilbud for alle og at helsefremmende og forebyggende arbeid skal styrkeast, spesielt med tanke på kvinnehelse, samliv og foreldrerollen. Med dette mener Gjemnes Venstre at det er viktig med kontinuitet i helsetenestene og at jordmortenesta styrkes. Videre vil Gjemnes Venstre arbeide for å bedre psykiatritilbudet i kommunen, og foreslår at det etableres eit dagsenter for denne brukargruppa her.
6. Gjemnes Venstre tror kommunen vil tape på ei konservativ haldning til bruken av nedlagte eller nedleggingstrua gardsbruk. Det må bli lettare å etablere seg på gardsbruk utan å være bønder. Der det ikkje er grunnlag for kommersiell gardsdrift, kan bruket likevel være ein god boplass. Vi har plass for både fleire hobbybruk og meir fritidbebyggelse i Gjemnes. Arealplana må inneholde områder der strandlova skal håndheves lempelig, slik at folk kan bygge nær sjøen. Folk som ønsker å bo spredt, bør ha mulighet til det.
7. Gjemnes Venstre mener at kommunen har eit forbedringspotensiale mht. publikumsservice, og ønsker ei gjennomgang av rutinene for å sikre at ingen opplever å ikkje få svar på sine henvendelser. Det må finnes stedfortredere som kan sørge for at publikum blir hjulpet, også i forbindelse med ferieavvikling. Videre mener vi at Gjemnes har alt å vinne på å være en ja-kommune, der man strekkjer seg langt for å imøtekomme publikums ønsker.
8. Gjemnes Venstre er åpen for å forlenge bompengeperioden på Krifast for en begrenset periode dersom dette er nødvendig for å få finansiert tunnelen gjennom Gjemnesaksla, men da må kommunen sørge for at folket på Bergsøya får spesialbehandling. Bergsøybeboere som driver næringsvirksomhet på begge sider av bommen må få gratis bompassering. Videre mener vi det er en skandale at ikkje Staten tar ansvar for nødvendig vedlikehold av Krifastanlegget, og ønskjer at kommunen øver påtrykk for å få igangsatt reparasjon av Freifjordtunnelen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**