Venstre ønsker forbud mot fysisk avstraffelse av barn

– Vi mener det er nødvendig med en klargjøring i barneloven slik at det ikke er tvil om at fysisk avstraffelse av barn er forbudt i Norge, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Venstre har fremmet forslag i Stortinget om at barneloven endres slik at all bruk av fysisk avstraffelse av barn blir forbudt.

Uheldig uklarhet

Trine Skei Grande

Foto: Rune Kongsro

Vi mener dagens ordlyd i barneloven åpner for en uheldig uklarhet på dette området, sier Trine Skei Grande.

Dagens ordlyd forbyr vold mot barn. Det er også forbudt å behandle barn slik at deres helse blir skadet, fysisk eller fysisk.

– Det dagens lov egentlig sier er at du kan slå barnet ditt litt, bare det ikke tar skade av det. Det er uholdbart, sier Grande.

Sammen med tidligere justisminister Odd Einar Dørum og Venstres medlem i helse- og omsorgskomiteen Gunvald Ludvigsen, foreslår Trine Skei Grande å fjerne denne uklarheten.

– Dagens ordlyd uttrykker ikke klart nok at det er forbudt å fysisk avstraffe barn, sier Odd Einar Dørum.

Høyesterett avsa en kjennelse om fysisk avstraffelse av barn i 2005. Høyesterett uttalte at “lettere klaps” ikke kunne straffes etter straffeloven, selv om det klart oversteg det som kan aksepteres i oppdragelsesøyemed.

– Vi mener denne kjennelsen tyder på at dagens rettstilstand ikke er tydelig nok, sier Grande, Dørum og Ludvigsen.

Barn skal ikke ydmykes
Et unisont fagmiljø uttaler at bruk av fysisk avstraffelse i barneoppdragelse ikke er bra for barn og at barn ikke bør ydmykes. Barn som blir utsatt for vold, selv mild vold, lærer dessuten at det er greit å ty til vold i vanskelige situasjoner. Slikt sett har forebygging av vold mot barn en effekt utover barnets egen skade.

En tydeliggjøring av rettstilstanden vil ikke bare ha en juridisk betydning, men vil også kunne fungere som en kommunikasjon til foreldre om hva som er akseptable oppdragelsesmetoder. En enda strengere lovgivning på dette feltet vil også vise at Norge er et foregangsland når det gjelder å ta avstand fra vold mot barn.

Forslaget er fremmet i Stortinget og skal opp i familie- og kulturkomiteen.

– Jeg tror det blir vanskelig å si nei til denne endringen. Jeg vil gjerne se motargumentene, sier Trine Skei Grande.

Les hele forslag her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**