– Halvorsens utspill må få konsekvenser for regjeringens politikk

– Finansminister Kristin Halvorsen dobbeltkommuniserer når hun sier at hun åpner for at regjeringspartiene vil ta takten i oljeproduksjonen opp til diskusjon, sier Venstres Gunnar Kvassheim. Han mener Norge må innføre petroleumsfrie soner og tung satsing på fornybare energi, og mener derfor Halvorsens oljeutspill er på kollisjonskurs med den politikk regjeringen faktisk gjennomfører.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Venstre mener Norge må innføre petroleumsfrie soner og tung satsing på fornybare energi.

Venstre mener Norge må innføre petroleumsfrie soner og tung satsing på fornybare energi.
Foto: Luth

Kvassheim deler finansministerens resonnementer, men peker på at aldri før har en norsk regjering brukt mer penger på oljeleting også i de sårbare havområdene.
– Man har også åpnet enorme områder for petroleumsaktivitet i Barentshavet, uten å innføre petroleumsfrie soner. I år bevilger regjeringen blant annet 140 mill. kroner til oljeleting i havområdet Nordland VI, understreker han.

Gunnar Kvassheim

Gunnar Kvassheim
Foto: Venstre

Fornuftig utspill, men er det regjeringens politikk?
Bakgrunnen for Venstres reaksjon er at Halvorsen i dag åpner for at Norge kan begrense oljeletingen av hensyn til klimaendringene. Hun sier at Norge må regne med at norske oljeverdier taper seg i verdi på grunn av en streng klimaavtale, som Norge skal være en pådriver for å få fram.

– Utspillet er jo fornuftig, men det henger ikke i hop med den politikken regjeringen fører. De prosjektene regjeringen legger opp til i dag, er prosjekter som vil være oppe å gå om 10-15 år. Har oljen falt kraftig i verdi innen den tid, bør vi i det minste ta oss råd til å innføre petroleumsfrie soner i de mest sårbare områdene, påpeker Kvassheim.

Fornybar energi
Han sier også at det er et paradoks at Norge fortsetter eksporten av fornybare energiprosjekter til utlandet.
– Dette skjer fordi regjeringen ikke makter å få på plass gode ordninger for fornybare energiprosjekter, slik som havmøller, bølgekraft og tidevannsenergi. Dette er framtidens løsninger som vil må legge til rette for også i Norge, avslutter Gunnar Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**