Gasskraftpolitikken er blitt en bløff

CO2-fangsten på Mongstad kan likevel ikke gjennomføres som planlagt. – Gasskraftpolitikken framstår som en sammenhengende rekke av løftebrudd. Regjeringens forsikring om at testanlegget skulle stå klart fra første produksjonsdag, fremstår nå som en ren bløff, sier Venstres Gunnar Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Regjeringen har forsikret om at testanlegget skulle bidra med rensing av gasskraftverket fra dag én. Det skjer ikke.

Regjeringen har forsikret om at testanlegget skulle bidra med rensing av gasskraftverket fra dag én. Det skjer ikke.
Foto: Luth

I dag er det klart at testanlegget som skulle være første rensesteg på Mongstad, blir forsinket og at den CO2 som renses blir sluppet rett ut igjen. Regjeringen har gjentatte ganger forsikret om at testanlegget skulle bidra med rensing av gasskraftverket fra dag én.

Øker utslippene — kjøper kvoter i stedet
– Nå vet vi at det ikke blir rensing overhodet, ved at CO2en slippes ut igjen. At man nå skal kjøpe kvoter for CO2 som slippes ut, illustrerer regjeringens klimapolitikk i et nøtteskall. Man øker klimagassutslippene hjemme, og handler kvoter i utlandet, påpeker Kvassheim.

 - Regjeringens gasskraftpolitikk framstår som en sammenhengende rekke av løftebrudd, sier Kvassheim.

– Regjeringens gasskraftpolitikk framstår som en sammenhengende rekke av løftebrudd, sier Kvassheim.
Foto: Rune Kongsro

Brutte løfters politikk
Kvassheim og Venstre mener det er ingen grunn til å tro at regjeringen klarer å holde løftet om fullskala rensing fra 2014, så lenge man ikke er villige til å ta regningen som er nødvendig for å ta hånd om CO2en fra testanlegget.

– Fra før vet vi at regjeringens løfte om rensing av Kårstø-anlegget innen 2009 er brutt. Dette blir renset tidligst i 2012. Dette viser at Venstres løsning om at bygging av gasskraftverk og renseanlegg samtidig er eneste farbare vei, sier Kvassheim.

Full stopp på fornybar energi

– Etter at de rødgrønne inntok regjeringskontorene har vi opplevd full stopp innen satsingen på fornybar energiproduksjon. Samtidig er det full fart innen utbygging gasskraftverk. Det halmstrået som SV brukte for å forsvare avgjørelsen om Mongstad, er nå fullstendig borte. Regjeringens gasskraftpolitikk gjør at Norge kommer til å få rekordhøye CO2 utslipp de kommende årene, mens man i de internasjonale klimaforhandlingene ønsker å framstå som en pådriver, avslutter Gunnar Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**