Venstre vil ha nytt regelverk for vektere

Venstre vil ha et nytt regelverk og rutiner for vekteres utøvelse av makt. – Vi har et detaljert og grundig regelverk for politiets bruk av makt. Samtidig eksisterer det knapt en eneste bestemmelse for vekteres maktbruk, sier tidligerere justisminister Odd Einar Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


En rekke episoder har dokumentert hvordan vektere ser ut til å bruke unødvendig harde maktmidler. Venstre mener det er et paradoks at det nå patruljerer langt flere vektere enn politi i hovedstadens gater, uten at det finnes regulering av hva vektere lovlig kan og ikke kan foreta seg.

 Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum
Foto: Lasse N. Thue

– Politiet skal passe på folk, mens vektere passer bygninger. I en rettsstat er det et kjernepunkt at det som hovedregel er politiet som har rett til å bruke personmakt, sier Dørum.

Forskrifter om maktmidler
I et såkalt representantforslag ber Venstre om tydelige forskrifter til vaktvirksomhetsloven om bruk av maktmidler i tjenesteutøvelse.

– Forskriften bør inneholde bestemmelser om hvilke maktmidler vektere kan bruke, under hvilke omstendigheter maktmidler kan benyttes og enkle ubyråkratiske rapporteringsrutiner til politiet ved pågripelse eller bruk av maktmidler, sier Dørum.

Klare regler
Han mener det må lages klare regler for hvordan den "pågrepne" skal oppbevares og behandles i den perioden personen er i vekterens "varetekt".
– Dersom all bruk av håndjern meldes til lokal operasjonssentral og loggføres med informasjon om involverte vektere, personalia på den "pågrepne", samt omstendigheter rundt pågripelsen, vil myndighetene få en større mulighet til å kunne kontrollere maktbruk hos de som driver ervervsmessig vaktvirksomhet, påpeker Dørum.

Opplæring og kontroll
Venstre vil også ha en full gjennomgang av opplæringen til vekterne, og peker på at kontrollen av vaktselskapenes drift er for dårlig.

– Det er et klart behov for at myndighetene ved lokale politidistrikt kontrollerer vekterselskapene i større grad enn det gjøres i dag. Dette behovet understreker ytterligere behovet for bedre regelverk og rutinerm for vekterbransjen, sier Dørum.

Dette er Venstres forslag
1. Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte for å redegjøre for reglene for privat pågripelsesrett, nødrett og nødverge.
2. Stortinget ber Regjeringen utarbeide forskrifter til vaktvirksomhetsloven om bruk av maktmidler i tjenesteutøvelse.
3. Stortinget ber Regjeringen gjennomgå opplæringen for vektere, særlig de vekterne som patruljerer i det offentlige rom, for å se om opplæringen er tilfredsstillende med hensyn til lovlig og ulovlig maktbruk i tjeneste.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**