Vil ha forskningsløft for fornybar energi

I klimaforhandlingene på Stortinget står forskning på fornybar energi sentralt i opposisjonenes kravliste på 61 punkter. – Innsatsen innen forskning og utvikling må trappes kraftig opp. Nye løsninger og bedre teknologi er en viktig forutsetning for å løse klimautfordringene, sier Venstres Odd Einar Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


I følge Aftenposten søndag bruker Norge minst penger i Norden på forskning på fornybar energi. Avisen har hentet inn tall fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og Forskningsrådet.

Vindmølle

Foto: Hå Venstre

Klimaforhandlinger
Et forskningsløft for fornybar energi står sentralt i Venstre, KrF og Høyres kravliste i de pågående klimaforhandlingene på Stortinget.

– Vi ønsker bl.a. å opprette en ordning med investeringsstøtte til pilotanlegg innen fornybar energiproduksjon, slik som havmøller, saltkraft, tidevannsenergi og bølgekraftverk med en ramme på minimum 300 mill. kr i statsbudsjettet for 2009, sier Dørum.

Partiene har også bedt om støtte til følgende:
Satsingen på forskning og utvikling innen fornybare energikilder og miljøvennlig gasskraftteknologi må økes med 600 mill. kr i statsbudsjettet for 2009. Bevilgningene til forskning på fornybar energi skal minimum ligge på samme nivå som petroleumsforskningen.
Det må lages en nasjonal strategi for kraftproduksjon fra havmøller og andre marine fornybare energikilder.

Manglende klimastøtte
Statsbudsjettet for 2008 har Stortinget behandlet ferdig, uten at Venstre har fått støtte til større satsinger på fornybar energi.

– Vi hadde flere forslag, der målsettingen var å løfte forskningen på fornybar energi. Satsingen på klimaforskning er puslete, og er direkte i strid med anbefalingene fra en samlet miljøbevegelse og Forskningsrådet, sier Dørum.

Blant Venstres budsjettforslag for 2008, sto blant annet dette sentralt:
Klimaforskning NFR (CO2-håndtering og fornybar energi): 100,0 mill. kroner
Forskning fornybar energi: 200,0 mill. kroner
Klimaforskning: 7,0 mill. kroner

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**