Kommunepolitikere i Sørum og Fet har vedtatt å være miljøsinkere

Kommunestyret i Fet vedtok 10. desember, mot Venstres stemme, rådmannens forslag til å si ja til Sørums invitasjon om partnerskap for bygging av et allerede umoderne slambehandlingsanlegg ved Krogstad, hvor metangassen kan få ligge i ro og gi godlukt nede i dalbunnen, og hvor selv små utslipp av slamvann kan gjøre stor skade på plante- og dyrelivet
i bekken fra Krogstad til Blaker.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Fet Venstre mener det fine turterrenget ved Krogstad, som er inneklemt mellom Fet og Aurskog-Høland, skal få lov til å være turterreng og foreslo at saken om mulig felles slambehandlingsanlegg for hele nedre Romerike skulle utsettes inntil en felles energi- og klimapolitisk handlingsplan foreligger, og helhetlige tekniske løsninger er vurdert opp mot Sørums og rådmannens forslag. Men Venstres forslag fikk bare Venstres og Fremskrittspartiets stemmer.

Det eneste positive med det foreslåtte anlegget er at Sørum kommune får med noen som kan være med på og dele regningen for store deler av en etterlengtet kloakkledning fra Krogstad til Blaker og videre til renseanlegg på Sørumsand.

Fet Venstre mener at alle kommunene på nedre Romerike må ta større miljøhensyn til vassdragene og må etterleve målsettingene i regjeringens klimamelding (St.meld. nr. 34) og Østlandsforsknings rapport nr. 17/2007 som handler om “Bioenergi i Norge -potensialer, markeder og virkemidler” og som ble utarbeidet på oppdrag fra Olje og energidepartementet.
Derfor mener vi at et interkommunalt slambehandlingsanlegg må kunne bidra til å redusere klimagasser og andre forurensende utslipp fra slam, møkk fra husdyrhold og avfall fra jordbruk, skogbruk, industri og husholdninger. Vi mener også at det interkommunale avfallsselskapet ROAF må delta i planlegging og drift av et slikt anlegg.

Et moderne behandlingsanlegg for slam og annet organisk avfall skal også kunne utnytte all metangass og spillvarme til nyttige oppvarmingsformål, og må benytte behandlingsprosesser som bidrar til innholdet av tungmetaller og andre giftstoffer reduseres, mens innholdet av næringssalter bevares. Slik kan sluttprodukter fra ferdigbehandlet slam og avfall benyttes til både landbruksformål og hagestell.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**