Ta vare på fjellet og framtida

Venstre i Ringsaker vil lage plan for bevaring av sårbare fjellområder

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Vi må nå ta diskusjonen om hva vi ønsker skal skje i vårt sårbare fjellområde. Det er på høy tid. De siste årenes enorme utbygging av høystandard hytter med alle fasiliteter og et meget høyt energibehov, gjør en grundig diskusjon om dette helt nødvendig.
Ringsaker kommune arbeider nå med planer om et omfattende og nytt vann og avløpsanlegg fra Sjusjøen til Mjøsa. Det er beregnet til 300 millioner kroner, men som de aller fleste større utbygginger kan sluttsummen bli mye høyere.
Det var med stor interesse jeg leste om familien Mølseter fra Oslo i torsdagens Ringsaker Blad. De har hytte ved Kroksjøen uten innlagt vann og uten strømtilkopling. Samtidig har de høy standard på hytta med do og dusj inne. Batteristrøm til TV samt belysning og oppvarming av hytta. Det hele drevet av to solcellepaneler. Mer miljøvennlig er det vanskelig å gjøre det.

Fjelltopp, varde

Foto: Bent Gurholt

Ta vare på miljøet
Vi må nå ta diskusjonen om hva vi ønsker skal skje i vårt sårbare fjellområde. Det er på høy tid. De siste årenes enorme utbygging av høystandard hytter med alle fasiliteter og et meget høyt energibehov, gjør en grundig diskusjon om dette helt nødvendig. Det er en interessekonflikt mellom utbygging og framtidig uberørt natur. Våre vedtak om utbygging kan ikke gjøres om av de neste generasjoner. Dette er sentrale spørsmål i miljødebatten som vi, enten vi vil eller ikke, må ha fokus på framover. Som lokalpolitikere gjør vi ikke den jobben vi er satt til hvis vi ikke har miljøet og de framtidige generasjoner i tankene. Det er fristende å bli revet med i et kortsiktig ønske om vekst og profitt. Det kan derfor være mye lettere å si ja til et prosjekt enn å være kritisk og negativ. Reportasjen med familien fra Oslo synes jeg aktualiserte og synliggjorde dette på en fin måte.

Planer om utbygging

Ringsaker kommune arbeider nå med planer om et omfattende og nytt vann og avløpsanlegg fra Sjusjøen til Mjøsa. Det er beregnet til 300 millioner kroner, men som de aller fleste større utbygginger kan sluttsummen bli mye høyere. Det er mange aktører og interessenter i et slikt stort prosjekt. Prosjekteringen bygger i stor grad på beregninger om forventet vannforbruk og energibehov. Kjent og utprøvd teknologi for kloakkrensing og vanntransport ligger til grunn for de planer som nå utredes, og senere skal opp til politisk behandling og vedtak. Nyere og mer miljøgunstig teknologi, som også kan føre til mindre inngrep i naturen, blir i liten grad utredet.
Med fokus på miljøet og vern av natur må vi ta oss tid til å vurdere alternative løsninger. Solcelleteknologien utvikles i et stort tempo og kan ved riktig bruk dekke svært mye av behovet for strøm i fjellet. Mye større nasjonal satsing på dette området må til, og forskning på fornybar energi må intensiveres. Kan det tenkes at lokale og effektive rensesystemer kan gjøre en gedigen vann og avløpsutbygging unødvendig?


Alternative løsninger

Må vi tillate en fortsatt storstilt utbygging i Sjusjøområdet? Har vi som lokale politikere god nok kunnskap om alternativene? Dette er spørsmål som vi ikke har lov til å la stå ubesvart, og som vi må få svar på. Det kan være lurt å stoppe opp litt og ikke fortsette som nå i ekspressfart. Kunnskap om mulige konsekvenser er helt avgjørende. Som forvaltere av naturen og miljøet må vi stille krav til oss selv, i respekt for barn og barnebarn. "Tenk globalt, handle lokalt" er et godt prinsipp som også gjelder her.
Venstre i Ringsaker ønsker en bred og konstruktiv debatt om dette. Vi må ikke forhaste oss og velge løsninger som om kort tid kan være foreldet og naturfiendtlig. Naturen er til låns og vi har ikke råd til alvorlige feilgrep.

Morten Andersen
Ringsaker Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**