Støtter krav om teknologiløft

– Det er åpenbart at den vitenskapelige infrastrukturen må prioriteres i langt større grad dersom Norge skal hevde seg som kunnskapsnasjon. Her må Regjeringen kjenne sin besøkelsetid, sier Venstres forskningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum i en kommentar til kravet fra forskere og næringsliv om et teknologiløft for norsk forskning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Universitetet i Oslo, SINTEF og NHO fremmet i dag et initiativ om at staten skal investere 20 mrd. kr. i vitenskapelig utstyr over en tiårs-periode. Initiativet får også støtte fra Norges forskningsråd.

Bør være tankevekker
– Det bør være en kraftig tankevekker for de rødgrønne at både forskere og næringsliv er omforente og krystallklare i sitt krav om mer penger til vitenskapelig utstyr, sier Dørum.

– Utstyrsetterslepet innenfor forskningssektoren vokser for hvert år, og det er behov for et krafttak for å forhindre at Norge sakker akterut i forhold til andre land. Det er mens Norge går eventyrlig godt at vi må investere for fremtida, sier Dørum.

Forpliktende opptrappingsplaner

 - De rødgrønne må legge penger på bordet til utstyr allerede i neste budsjett, krever Odd Einar Dørum.

– De rødgrønne må legge penger på bordet til utstyr allerede i neste budsjett, krever Odd Einar Dørum.
Foto: Rune Kongsro

– Vi må derfor snarest få på plass forpliktende opptrappingsplaner, både med tanke på oppgradering og nyanskaffelser av vitenskapelig utstyr, og ikke minst for å sikre vedlikehold av forskningsinstitusjonenes bygningsmasse, understreker Dørum.

Dørum viser til at forpliktende opptrappingsplaner er et av kravene i Venstres forskningspolitiske plattform som ble lagt frem i fjor vår.

– I våre alternative budsjetter har vi gjennomgående prioritert å gjøre noe med utstyrsetterslepet, og senest i forbindelse med behandlingen av budsjettet for inneværende år foreslo vi 200 mill. kr ut over Regjeringens forslag til utstyr, sier Dørum.

Forskningsfondet må økes
– Et teknologiløft kan finansieres med økt avkastning fra Forskningsfondet som nettopp skal brukes til store og strategiske satsinger. Det forutsetter at Regjeringen er villige til å trappe opp fondsbeholdningen i mye større grad enn hva som har vært tilfelle så langt, sier Dørum.

Dørum peker på at de rødgrønne nylig stemte i mot Venstres forslag om å øke fondsbeholdningen med 34 mrd. kr slik at fondet ville ha en samlet kapital på 100 mrd. kr. En slik økning ville gitt ytterligere 1,7 mrd. kr. i økt forskningsinnsats i 2009 gitt en fondsavkastning på 5 pst.

– Venstre har forpliktet seg til at fondsbeholdningen skal være på 150 mrd. kroner i 2010, og slik sett er kravet om et teknologiløft innenfor ansvarlige budsjettrammer, sier Dørum.

– Det holder ikke at forskningsminister Tora Aasland (SV) i Aftenposten i dag erkjenner at det er behov for tunge investeringer — de rødgrønne må legge penger på bordet allerede i neste budsjett, krever Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**