Vaksine og livmorhalskreft

– Umiddelbart lyder det forlokkende å kunne utrydde livmorhalskreft. Ingen ønsker jo at kvinner skal dø av noen former for kreft. Men legemiddelprodusentenes internasjonale lobbykampanje er betenkelig, sier Venstres Gunvald Ludvigsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


I et leserinnlegg i Dagbladet gir Ludvigsen og Trine Skei Grande sine vurderinger av vaksine mot livmorhalskreft.

"Helse – og omsorgsminister Sylvia Brustad er utsatt for press fra sine egne stortingsrepresentanter for å gi vaksine mot livmorhalskreft til alle unge jenter over 11 år. Umiddelbart lyder det jo forlokkende å kunne utrydde livmorhalskreft. Ingen ønsker jo at kvinner skal dø av noen former for kreft. Legemiddelprodusentene som har utviklet vaksinen har satt i gang en stor internasjonal lobbykampanje hvor europeiske parlamentarikere inviteres til å være med i et nettverk for å utrydde livmorhalskreft.

Mutasjon
Det finnes imidlertid noen betenkligheter knyttet til prioriteringen som helsepolitikere må ta inn over seg. For det første har det vært diskusjoner knyttet til selve vaksinen, påstander om at viruset kan mutere slik at det i neste omgang rammer hardere. Det er en viktig betenkning som Brustad må vurdere før en setter i gang vaksinasjon av alle jenter over 11 år. Det er heller ikke utprøvd på 11-årige jenter slik at det kan være usikkerhet knyttet til hvordan vaksinen virker på denne aldersgruppen.

For det andre er det slik at det er mulig å beskytte seg mot viruset i stor grad ved hjelp av kondom. Dødeligheten for dette viruset har vært nedadgående de siste årene, slik at underkant av 100 kvinner dør årlig av viruset. Det er selvfølgelig 100 kvinner for mye, men samtidig må det settes opp mot andre dødtall i helsevesenet. Hva kunne man ikke brukt 100 — 150 millioner til for å forhindre andre dødstall i helsevesenet?

Infeksjoner
I de siste dager har det vært fokus på hvor mange som dør årlig av for eksempel sykehusinfeksjoner. Professor Bjørg Marit Andersen har beregnet at cirka 60.000 nordmenn smittes årlig av sykehusinfeksjoner, og at kanskje så mange som 3400 årlig dør. Her er det mange tiltak som kan gjøres og dessverre ingen vaksine som enkelt kan settes. Men at mye kunne være gjort ved å bruke 100 millioner årlig er sikkert. Politikk og særlig helsepolitikk handler om å prioritere. Derfor avventer Venstre Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten, og anbefaler andre helsepolitikere å gjøre det samme. "

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**