Miljøbevegelsen: Rett med forlik

Miljøbevegelsen gleder seg over klimaforliket, og mener et forlik var en riktig vurdering av opposisjonspartiene. På enkelte punkter ønsker miljøbevegelsen imidlertid at man hadde kommet lengre. – Dette samsvarer godt med Venstres vurderinger, sier Gunnar Kvassheim. Les flere kommentarer fra miljøbevegelsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Naturvernforbundet mener det i årene fremover er helt nødvendig tøffere krav på oljeindustrien.

Naturvernforbundet mener det i årene fremover er helt nødvendig tøffere krav på oljeindustrien.
Foto: Norsk Hydro

Bellona-leder Frederic Hauge gir ære til både regjering og opposisjon for å ha lagt til grunn en ambisiøs klimapolitikk i klimaforliket som nå er inngått.

– Jeg får ofte kjeft for at jeg sutrer, så nå skal jeg rose regjeringen for at de ikke har lagt prestisje i Klimameldingen de kom med før sommeren, sier Hauge til VG-nett.

Styrke med forlik
Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener det er en styrke for miljøpolitikken med et tverrpolitisk forlik med sterke føringer.

 - Jeg vil berømme miljøbevegelsen for konstruktivt samarbeid i denne prosessen, sier Kvassheim.

– Jeg vil berømme miljøbevegelsen for konstruktivt samarbeid i denne prosessen, sier Kvassheim.
Foto: Venstre

– Vi hilser forliket velkommen og håper det er starten på en langt mer offensiv klimapolitikk fra verdens nest rikeste land, sier Haltbrekken. Han understreker at en ytterligere skjerping av klimapolitikken i årene fremover er helt nødvendig, og at noe av det viktigste er å få lagt tøffere krav på oljeindustrien.

Viser tenner
– Vi smiler og er blide, men vi viser tenner. Det er viktig med en enighet og en erkjennelse av at vi må bli bedre. Men vi graver i de nye klimakameratenes pressemeldinger og sliter med å finne de konkrete tiltakene, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge til NTB.

– Det er positivt at de er blitt enige og det er bra med forutsigbarhet, men dette forliket er langt fra nok til å gjøre Norge om til et lavutslippssamfunn eller foregangsland i miljøpolitikken. De må våge å bryne seg på de største forurenserne og ta opp kampen mot transportnæringen og oljeindustrien, sier Natur og Ungdoms leder Ingeborg Gjærum til NTB.

Viktig bunnplanke
– Forliket er en bunnplanke for det videre klimaarbeidet, men ikke en endelig posisjon. Jeg vil også berømme miljøbevegelsen for konstruktivt samarbeid i prosessen, og jeg kan love at Venstre vil stå på videre på punkter vi ikke har nådd frem på, kommenterer Venstres Kvassheim.

Han understreker at et forlik er viktig fordi det legger opp til at Norge skal kutte 30 prosent av klimagassene innen 2030.
– To tredjedeler av dette skal tas i Norge, poengterer Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**