– Svekkelsen av arbeidsmarkedstiltak rammer de svakeste

Mens vi ser en kraftig reduksjon i antallet ordinære arbeidsledige, finner vi ikke den samme utviklingen hos yrkeshemmede. – Når regjeringa svekker satsene for arbeidsmarkedstiltak, rammes de aller svakeste i samfunnet, påpeker Venstres Vera Lysklætt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Vera Lysklætt

Vera Lysklætt
Foto: Venstre

I en skriftlig henvendelse til arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, peker Lysklætt på at satsene for kjøp av arbeidsmarkedstiltak bare er økt med 1,1 prosent (budsjett 2008). Tar man hensyn til budsjettets anslåtte prisstigning på 4,2 prosent og SSBs forventede lønnsvekst på 6,2 prosent, er situasjonen katastrofal for attføringsplassene.

Alvorlig for Finnmark
– Situasjonen er spesielt alvorlig for Finnmark sin del. Her har vi spesielt store utfordringer med lange reiseavstander og små bedrifter. Mange har ikke økonomi til faglig utvikling, og problemer med å tilby den kompetanse som ønskes fra NAV. Dette gjør bekymringen stor for attføringsplassene i Finnmark, sier Vera Lysklætt. I brevet til statsråden spør hun: "Hva vil statsråden gjøre for å unngå kutt og heller bidra til å øke antallet attføringsplasser i Finnmark?"

– Jeg forventer rett og slett at regjeringa snur en utvikling som nå vil ramme de svakeste i samfunnet, påpeker Lysklætt.

Verdifull kompetanse
Antallet ordinære arbeidsledige er mer enn halvert i løpet av de siste to årene (fra om lag 90.000 til i underkant av 40.000). Utviklingen blant de yrkeshemmede i samme periode er redusert med mindre enn 10.000 (fra om lag 90.000 i 2005).

– Dette vitner om at det er mange som ikke er i stand til å benytte seg av den positive utviklingen i økonomien og i arbeidsmarkedet. De har derfor behov for langvarige attføringsløp med betydelig grad av individuell oppfølging. I denne gruppen er det mange som vil jobbe, og de kan tilføre samfunnet verdifull kompetanse og arbeidskraft, bare samfunnet og arbeidslivet er i stand til å inkludere disse. Det beste samfunnet kan bidra med for å gi dem denne sjansen, er et individuelt tilpasset attføringsopplegg av høy kvalitet, sier Vera Lysklætt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**