Krever kvalitetssikring av bøker

Godkjente lærerbøker som benyttes i skoleverket gir et feil bilde av Finnmark, samisk kultur og religion. – Nå må rutinene endres og feilene vekk, sier Vera Lysklætt (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Vera Lysklætt

Foto: Rune Kongsro

Graverende feil om samisk kultur og religion
Både NRK Sami Radio og Finnmark Dagblad har avdekket at det er direkte feil og misvisende tekster om samisk kultur og religion i lærebøker som blir benyttet her i landet. Religionshistoriker, Brita Pollan, har undersøkt ulike lærebøker og har funnet mange misvisende tekster om samisk religion. Hun etterlyser en bedre kontroll av lærebøkene – noe også rektor ved Samiske høyskole er helt enig i at det er behov for.

– Disse eksemplene viser at det er på høy tid at det blir tatt en gjennomgang av de rutinene vi har idag for å kvalitetssikre lærebøker. Derfor har jeg tatt dette skriftlig opp med kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell, sier Lysklætt.

Les spørsmålet til kunnskapsministeren her.

Trenger en bedre kvalitetssikring
– Veldig mange har få kunnskaper om Finnmark og om samiske forhold. Situasjonen blir jo ikke til det bedre når godkjente lærebøker som benyttes i skoleverket over hele landet, har slike åpenbare feil. Det er derfor på høy tid at det blir tatt en gjennomgang av de rutinene vi har idag for å kvalitetssikre lærebøker som produseres – og det før de går i trykken, avslutter Vera Lysklætt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**