Uttalelse: Bolig – Mer til dem som trenger det mest

Venstres landsstyre mener regjeringen og Husbanken må prioritere midler til å bistå flere med å skaffe seg egen bolig, utvide bostøtten og sørge for flere tilpassede boliger for vanskeligstilte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Kommunale boliger

Foto: Tore Rykkel

Venstre la i sitt alternative budsjett for 2008 inn 60 millioner kr til økt bostøtte gjennom Husbanken. Nå registrerer vi at Husbanken gikk ut av 2007 med 2 milliarder kr til såkalt grunnlån som ikke ble lånt ut. Dette viser at feil målgrupper blir prioritert.

Kommunene har de siste årene fått et større ansvar for gjennomføringen av boligpolitikken. Venstre ønsker å fullføre denne ansvarsoverføringen med å gi kommunene bedre vilkår for å bygge flere tilrettelagte boliger og satse mer på boveiledning og botrening, samt å utvide ordningen med bostøtte som et treffsikkert virkemiddel. Midler fra lånerammen for grunnlån kan overføres til dette formålet. Venstre vil også vurdere muligheten for å gi skatteinsentiver for bygging av tilrettelagt boliger.

Grunnlån er å regne som et ordinært boliglån, med visse kriterier. Når det ikke er nok søkere til denne lånetypen, tyder på at det er god tilgang på kreditt og enklere kriterier hos de ordinære bankene. Samtidig ser vi at mange unge og folk med dårlig økonomi sliter med å skaffe seg egen bolig. Særlig for de som har hatt problemer i en tidlig fase av livet vil det være avgjørende å ha en egen bolig under mest mulig stabile forhold.

Mange rusmisbrukere har etter opphold på avrusningsinstitusjon eller soning problemer med å skaffe seg bolig i rusfrie miljøer. Uten fast adresse er det svært vanskelig å skaffe seg arbeid og komme seg videre i livet. For å bli rehabilitert og komme seg ut av ulike typer rusmisbruk er derfor egen bolig av stor betydning. Det er et stort behov for flere boliger til vanskeligstilte både i byer og distrikter i dag, og mange står i kø for å få bolig. Kommunene har få tilrettelagte utleieboliger og det bygges i svært liten grad tilrettelagte boliger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**