Venstre krever momsfritak på skipstunnell

– Det er viktig å legge forholdene til rette for å motvirke konkurransevridning slik at Stad Skipstunnel skal bli behandlet på lik linje med andre infrastrukturtiltak på land, sier Venstres Leif Helge Kongshaug.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Framtidsrettet momsfritak
Venstre vil sammen med Elisabeth Røbekk Nørve (H) denne uka fremme et Representantforslag hvor de krever momsfritak på bygging av skistunnel.

Skipstunneler er ikke omfattet av merverdiavgiftsloven § 16 første ledd nr. 13. – Dette er en naturlig følge av at det per i dag ikke er anlagt noen skipstunneler i Norge, sier Leif Helge Kongshaug.

Stad skipstunnel et viktig prosjekt som lenge har vært til utredning. I en sluttrapport fra Kystverket, som nylig er overlevert Fiskeri- og kystdepartementet, konkluderes det med at tunnelen vil gi positiv samfunnsøkonomisk nytte.

Skip

Foto: Microsoft

Motvirke konkurransevridning
– I det videre arbeidet er det derfor viktig å legge til rette for at prosjektet vil kunne bli behandlet på lik linje med andre infrastrukturtiltak på land, fortsetter Kongshaug.

Avgiftsfritaket i § 16 første ledd nr. 13 har i hovedsak som formål å motvirke konkurransevridning og skape avgiftsmessig nøytralitet mellom offentlig og privat drift i veisektoren når det gjelder arbeid på vei, jf. Ot.prp.nr. 13 (1971-1972).

Likebehandling
– Behovet for å motvirke konkurransevridning gjør seg like sterkt gjeldende hva skipstunneler angår, som for annen infrastruktur. Derfor har vi fremmet forslag om å endre merverdiavgiftloven, slik at bygging av skipstunneler blir slik at skipstunneler likebehandles med annen infrastrukturbygging som veier, broer og tunneler, avslutter Leif Helge Kongshaug.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**