Vil ha mer fleksibelt regelverk for arbeidsinnvandring

Venstre mener det er mye bra i stortingsmeldingen om arbeidsinnvandring, men Venstre stiller seg undrende til hvorfor Regjeringen valgte å holde arbeidsinnvandring utenfor behandlingen av den nye utlendingsloven som ble vedtatt for ti dager siden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Venstre synes det er skuffende at ikke Regjeringen brukte den nye utlendingsloven til å se helhetlig på innvandringspolitikken og å se innvandringspolitikken i lys av at samfunnet har endret seg, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

Mer fleksibilitet
Venstre har lenge pekt på at det er et stort behov for arbeidsinnvandring, at vi må lage mer fleksible regler og at vi må markedsføre oss bedre for utenlandsk arbeidskraft. For bare ti dager siden stemte Regjeringspartiene ned flere forslag fra H, Krf og V som ville gjort det enklere å rekruttere arbeidstakere fra utenfra EØS-området.

– Venstre vil også gi utenlandske studenter som har tatt høyere utdanning i Norge rett til arbeidstillatelse i inntil fem år etter fullført utdannelse, sier Skie Grande.

– Vi har en spesialistkvote i Norge på 5000 i året. Det er et tankekors at vi frem til oktober 2006 kun har rekruttert 1.542 spesialister, sier Skei Grande.

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande
Foto: Rune Kongsro

Canada og arbeidssøkervisum
Venstre er fornøyde med at Regjeringen ønsker at arbeidsgivere får større ansvar slik at arbeidstakere kan begynne før tillatelse foreligger.

— Men hvorfor ønsker ikke Regjeringen å innføre en ny type arbeidsøkervisum etter modell fra Canada, spør Skei Grande og viser til at Bjarne Håkon Hanssen lenge har vært fascinert av Canadas arbeidsinnvandringspolitikk.

Grande frykter at det er Regjeringens redsel for sosial dumping som har gjort at Hanssen ikke har fått gjennomslag for mer progressiv politikk på dette området.

– Det er jo litt underlig at regjeringen ikke har tro på det regelverket mot sosial dumping som de selv har fremmet. Vi har fått omfattende regler knyttet til ID på arbeidsplassen og innsynsrett i den enkelte bedrift, sier Skei Grande.

Styrke Arbeidstilsynet
Venstre har foreslått at Arbeidstilsynet bør styrkes for å komme seg mer ut og avdekke uverdige forhold, i stedet for bruke mye tid på administrasjon.

– Vi trenger et aktivt tilsyn som også bruker tid på småbedrifter, sier Skei Grande.

Seriøse aktører
Det må stilles klare krav til at det offentlige benytter seg av seriøse aktører. Byggenæringens Landsforening har etablert ordningen med Startbank som skal gjøre det lettere å velge seriøse aktører innenfor byggebransjen. Basen innholder nødvendig informasjon om 2600 bedrifter og er økende.

– Den senere tids fokus på svært uheldig forhold i byggebransjen hvor det offentlige har vært oppdragsgiver, tyder på at kommunene kunne ha nytte av å bruke basen når byggeoppdrag settes på anbud, sier Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**