– Ett skritt nærmere felles juridisk ekteskapsinngåelse

Stortingets familie- og kulturkomité har i dag arrangert høring om endringer i ekteskapsloven. Høringen viste at det er bred støtte for Venstres løsning. Venstre ønsker en felles juridisk ekteskapsinngåelse som erstatning for både dagens vigsel og gjeldende partnerskapslov.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Dagens høring har vist at vi nå er ett skritt nærmere en felles borgerlig ekteskapsinngåelse, sier Venstres nestleder og medlem i familie- og kulturkomiteen Trine Skei Grande.

Venstres modell
Trine Skei Grande har i dag sendt brev til lovavdelingen i justisdepartementet og bedt om å få hjelp til å lage et alternativt lovforslag som legger til grunn en felles juridisk ekteskapsinngåelse.

– Venstre vil skille det juridiske og seremonielle ved inngåelse av ekteskap, forklarer Skei Grande. Jeg har lenge hatt tro på at vi vil kunne få gjennomslag for vårt syn, fortsetter nestlederen.

 Venstre ønsker en felles juridisk ekteskapsinngåelse

Venstre ønsker en felles juridisk ekteskapsinngåelse
Foto: Microsoft

Venstres modell innebærer at staten legger de juridiske rammene ved en borgelig vielse, mens Kirken eller andre trossamfunn foretar velsignelsen for de som ønsker det.

– Venstre vil verken tvinge Den norske kirke eller andre trossamfunn til å vie to mennesker av samme kjønn, sier Skei Grande. – Venstre vil ikke frata kirken den frihet de har i dag til å ikke vie homofile. Det bør være opp til det enkelte tros- og livssamfunn å avholde egne ekteskapsseremonier, påpeker nestlederen.

Stor e-post kampanje
Det har vært en voldsom kampanje mot det nye forslaget til felles ekteskapslov.

 Trine Skei Grande har svart på mange mail om ny ekteskapslov

Trine Skei Grande har svart på mange mail om ny ekteskapslov
Foto: Rune Kongsro

– Jeg har personlig svart på over hundre e-mail, sier nestlederen, og fortsetter: – Men det oppsiktsvekkende er kanskje ikke hvor mange mail jeg har fått, men hvor mange som svarer positivt når jeg forklarer Venstres syn. Det sier meg at vår modell er mindre truende for de som mener ekteskapet er innstiftet av Gud, sier Skei Grande.

Regjeringens forslag
Regjeringens forslag åpner for vigsel av likekjønnede par innenfor Den norske kirke og tros- og livssynssamfunn, men slik at det blir en vigselsrett, og ikke en vigselsplikt. Det blir opp til Kirkemøte å endre liturgien.

Du finner forslaget til ny ekteskapslov her, og mer om Venstre syn på ny ekteskapslov her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**