En skjenkepolitikk for en levende by

Torsdag kveld skal bystyret i Trondheim vedta retningslinjer for skjenkepolitikken i Trondheim, og alt tyder på at flertallet vil gå inn for å stramme inn på åpningstider og antall skjenkesteder. Venstre tror ikke at slike tiltak vil ha noen effekt på volden i byen, og er redd for at det kan ramme helt annerledes enn det de rødgrønne har tenkt. I et leserinnlegg begrunner styremedlem i Trondheim Venstre, Trond Åm, dette nærmere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Stans bjørnelabben!

Etter oppfordring fra politiet ønsker det rødgrønne flertallet i Trondheim å skjerpe inn på den liberale skjenkepolitikken i byen. Den økende volden skal til livs. Men samtidig som det er høyst usikkert om tiltaket vil ha noen særlig effekt, er det stor fare for at det kan ramme helt annerledes enn det politikerne har tenkt.

Husker dere 90-tallet? Da var byen vår nærmest død på kveldstid. Stadige forsøk på å etablere noe så grunnleggende som en permanent scene for rock endte i konkurser, og "storbyen" Trondheim greide ikke en gang å holde liv i én eneste restaurant av bedre merke. Trondheims forbannelse var at den alltid var akkurat for liten til å være så stor som den gjerne ville være.

Alkohol

Med den liberale skjenkepolitikken de siste åra har vi ikke bare fått en mer levende by. Den har også gitt byen et mye bedre kulturtilbud. Flere av disse stedene, som for eksempel Blæst og Credo, er helt avhengige av inntektene fra ølsalget for at de skal kunne opprettholde det øvrige tilbudet. Da sier det seg sjøl at det ikke skal mange politikerinngrep til før hele floraen tar skade.

Jeg kan utmerket godt forstå at politikerne ønsker å gjøre sitt for å bidra til en fredeligere by. Men i saker hvor politikernes inngripen bryter inn i levende kultur og i innbyggernes frihet, bør hovedregelen være at politikerne har bevisbøra. Det har blitt alt for lett å ty til restriksjoner bare for å vise handlekraft. Har noen undersøkt hva det vi si for levedyktigheten til disse stedene om de må stenge midt i den mest inntektsbringende tida på lørdagskvelden?

At velmenende bjørnelabber ikke er det som skal til for å fjerne fluer fra menneskeneser, er ikke nytt. Men alternativet er ikke nødvendigvis silkehansker heller. Volden må slås hardt ned på, men det fins mange tiltak politikerne heller burde vurdere. Strengere sanksjoner for overskjenking og skjenking av mindreårige, utvidelse av bussrutene på fredags- og lørdagskvelder til kl. 2, bedre organisering av drosjekøene, samt å pålegge utestedene nederst i Nordre å betale for politioppsyn, er noen av dem. Dette er få, virkningsfulle og ikke minst billige tiltak, som treffer hvor de skal og ikke som elefanten i porselensbutikken.

Trond Åm
Trondheim Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**