Friske penger

Venstre var alene i Hovedutvalget (HOL, 4.juni) på forslaget om å utvide kommunens økonomiske ramme for 2008 med 2,1 mill. Vi ønsker å gi friske penger til fire gode formål: Skolene, barnevernet, sykehjemmet og lekeplassene. Kommunens overskudd vokser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Randaberg kommune har reserver for 10-tallsmillioner på disponible fond. Og ferskt overskudd på 11,2 millioner fra 2007 gjør at dagens skattebetalere kan se at det finnes mye penger å rutte med. Venstre vil bruke av disse pengene nå fordi saker er presserende og rapportene alvorlige. Rammesaken skal i kommunestyret 19.juni.

1. Skolene. Lærerne ved Harestad skole har sendt bekymringsmelding til kommunen og de politiske partiene om voksende atferdsproblemer. Lærerne kommer på etterskudd i hverdagen og er utslitt, læringsmiljøet forverres og ressursene er for små i forhold til de utfordringene som vokser, nå også særlig knyttet til yngre elever. Lærerne ber om hjelp og etterlyser planer.
Utfordringen gjelder i ulikt omfang alle tre skolene. For resten av 2008 vil Venstre samlet bidra med oprettelse av tre nye stillinger (tilsvarende kr 900.000, ikke bare HOLs kr 300.000). Venstre vil svært gjerne være i politisk forkant og ikke være de siste som stiller opp når skolen taper i kampen om ressursene. Vi ser derfor også fram til kommunens dialogmøte i oktober hvor skolepolitikk blir tatt opp i full bredde.

2. Barnevernet. Rådmannens bekymringsmelding for to år siden til politikerne er i noen grad fulgt opp med ressurser. Utfordringene er imidlertid voksende og forventede oppgaver blir ikke utført. Venstre vil bevilge ekstra kr 750.000 for resten av 2008 (ikke bare kr 250.000 i samsvar med HOL). Grunnen er at Fylkesmannen med det første kommer med en tung melding om kommunale forsømmelser.

3. Sykehjemmet. Venstre ønsker å forsere opprettelse av planutvalg (kr 500.000) til 2009 for utbygging av sykehjemmet, avdeling for demens.

4. Lekeplassene. Kommunens egen rapport om forsømt vedlikehold på lekeplassene viser en manko på over 2 mill. Venstre vil starte utskifting av lekeapparater med 1 mill. i 2008 og ta resten på 2009-budsjettet.

Av Thor Geir Harestad

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**