Uakseptabelt sambandssvikt i NSB

I januar 2007 installerte NSB mobilkommunikasjons- systemet GSM-R på alle sine tog. Dette systemet har til hensikt å varsle andre tog ved nødstilfeller. Det har imidlertid vist seg at dette systemet ikke er pålitelig. Borghild Tenden (V) ber derfor Navarsete rydde opp.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


I en artikkel i Aftenposten kom det fram at nødsambandet til NSB har sviktet i situasjoner hvor det har vært behov for å bruke det. På bakgrunn av denne artikkelen har nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Borghild Tenden (V) sendt brev til samferdselsminister Liv Signe Navarsete hvor hun krever en opprydding i det sviktende kommunikasjonssystemet.

– Stortinget blir hele tiden informert av Samferdselsministeren om at sikkerhet alltid settes først. Derfor er det både overraskende og skuffende at dette ikke er tilfelle, sier Borghild Tenden.

 Tenden krever at det blir ryddet opp i problemene med nødsambandet.

Tenden krever at det blir ryddet opp i problemene med nødsambandet.
Foto: Microsoft

Krever at det blir ryddet opp
Statens Jernbanetilsyn ble opprettet nettopp fordi det var ønskelig å ha et selvstendig statlig organ som skulle føre tilsyn innenfor jernbanesektoren. – Det er derfor kritikkverdig at de ikke ivaretar dette ansvaret, mener Tenden. – Jernbanetilsynet kan ikke sitte og vite at dette kommunikasjonssystemet ikke virker uten å handle: Hvis det så er tilfelle, er det svært alvorlig, sier hun indignert.

Videre legger hun til at det er helt uakseptabelt med et nødsamband som ikke er til å stole på, og som ikke fungerer når en eventuell katastrofe inntreffer. – NSB og Jernbaneverket skylder på hverandre om hvem som har skylda, derfor ber jeg statsråden ta det overordnede ansvaret om rydde opp, avslutter Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**