Forlenget THORP-drift gir grunn til uro

Ledelsen ved Sellafield-anlegget bekrefter overfor Venstre at løftene om avvikling av driften ved THORP innen 2010-11 ikke står ved lag. – Driften forlenges til 2015 gitt normal produksjon ved anlegget. På bakgrunn av tidligere erfaringer er det all grunn til å forvente drift flere år ut over dette, sier Venstres Gunnar Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Åtte av Venstres stortingsrepresentanter besøkte denne uken Sellafield og THORP. Fredag fikk partiet en grundig gjennomgang av aktivitetene ved Thermal Oxide Reprocessing Plant, eller det såkalte THORP-anlegget.

Krever økt norsk press
– Venstre vil nå utfordre regjeringen til å gi klar beskjed overfor engelske myndigheter om at en forlenget drift må unngås. Det radioaktive materialet bør lagres i stedet for å gjenvinnes, understreker Kvassheim.

 Venstres stortingsrepresentanter utrykker sterk bekymring for situasjonen ved THORP-anlegget, der det nå kan gå mot fortsatt drift minst til 2015.

Venstres stortingsrepresentanter utrykker sterk bekymring for situasjonen ved THORP-anlegget, der det nå kan gå mot fortsatt drift minst til 2015.
Foto: Steinar Haugsvær
 Flere områder og bygninger i Sellafield bar preg av en omfattende nedbygging.

Flere områder og bygninger i Sellafield bar preg av en omfattende nedbygging.
Foto: Steinar Haugsvær

Også positivt
Venstre fikk en god mottakelse da de besøkte anlegget og en solid dose åpenhet på også.

– Det positive ved besøket var at vi fikk bekreftet at uslippene av technetium er betydelig redusert. Det viser at arbeidet for å stoppe utslippene har gitt resultater. Dette inspirerer til videre arbeid for å avvikle driften. Det foregår også en omfattende nedbygging av anlegget, som uten tvil er meget positivt, sier Gunnar Kvassheim.

Les mer:
21.08.2008: Skremmende fra Sellafield
21.08.2008: Venstre med ny offensiv mot gjenåpning ved Sellafield

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**