En gave til a-lagets lønn

Kommunestyrets flertall har med umiddelbar virkning gitt en gave på kr 800.000 i lønnsstøtte for RILs a-lag. Senterpartiet ville så gjerne doble gaven. Gaven skal gå til “eldre ungdom” som i sin beste alder spiller fotball på fritida.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det er etter sigende blitt så "vanskelig" for flere av spillerne når månedslønna måtte senkes ned til under kr 40.000 fordi hovedsponsoren er begjært konkurs. Hvis Acta-Fred likevel ikke blir slått konkurs, blir dette en svært pinlig sak for kommunen. Men pr dags dato tror vi så gjerne at dette er alvorlig. Ap, Sp og KrF regner etter planen med at kommunen får pengene tilbake når tippemidlene angivelig skal komme om 3-5 år. Det er litt gledelig fordi man da kan beregne rentestøtten til under kr 500.000.
Venstre, Høyre og et stort flertall i Frp ville ikke være med på denne gavepakken — når gaven i realiteten er generell driftsstøtte, inkludert lønnssubsidier.
Venstre argumenterer slik: De tre prosjektene (skifte av kunstgressdekke og oppføring av redskapshus) som det ble søkt tippemidler til er allerede avsluttet og betalt. Fylkesmannen har tidligere avslått søknadene på grunn av for lav kommunal prioritering. RIL kan ikke få hjelp av kommunen til "å snike i køen". Skifte av kunstgressdekke ble ferdigstilt samtidig som det ble godkjent (det er etter reglene avslagsgrunn hvis arbeidene igangsettes før godkjenning). Rådmannen slår fast at kommunen aldri tidligere har forskuttert tippemidler og heller ikke vil åpne for en praksis der kommunen påtar seg økonomiske forpliktelser ved å forskuttere tippemidler. Gaven til RIL vil skape presedens (krav om likebehandling).
Vi kan overhode ikke se noen krise i RIL-fotball, verken hva anlegg eller aktiviteter angår. RIL har vel aldri vært så høyt oppe både sportslig og økonomisk. For å sette saken i et aldri så lite perspektiv: RIL-fotball hadde det vanskelig tidlig på 1960-tallet (etter det vi har fått vite) da guttene på a-laget selv samlet inn ferje-penger til Haugesund-turen for at laget skulle bli fulltallig!
Kommunestyrets flertall har i sakens anledning tegnet en meget interessant politisk profil av seg selv: Det er bare RIL som får forskuttert tippemidler av kommunen og det er bare RIL som får snike i køen.

Av Gunvor Krogh Harestad

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**