Uttalelse: En mer miljøvennlig bilpark

Å stimulere til mer miljøvennlig drivstoff er viktig for å redusere klimagassutslippene. Venstres landsstyre mener regjeringen og norske kommuner er for passive i kampen for en mer miljøvennlig transportsektor.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Bedre infrastruktur
Mer enn 20 prosent av norske klimagassutslipp er tilknyttet transportsektoren. Mye kan gjøres med begrensende tiltak som vegprising kombinert med en bedre kollektivtransport både på veg og bane. Likevel er det mange som fortsatt vil ha behov for biltransport. Venstre krever at regjeringen gjennomfører tiltak som stimulerer til en mer miljøvennlig bilpark. Venstre vil ikke påby én miljøløsning. Men sikre at det bygges ut en skikkelig infrastruktur for flere forskjellige former for miljøvennlig drivstoff.

Biodrivstoff fra trevirke og avfall
For å sikre at produksjonen av biodrivstoff ikke går ut over matvareprisene vil Venstre stimulere til produksjon av biodrivstoff fra trevirke og avfall, og ta i bruk ubrukte landbruksarealer, samt å bevilge mer til forskning på området. Venstre ønsker å innføre en merkeordning for å sikre at produksjon av biodrivstoff skjer på en bærekraftig måte.

7 krav
Venstre har 7 konkrete krav som bør innføres for en mer miljøvennlig bilpark:

1. Differensier avgiften etter miljøegenskaper ved kjøretøyet.
2. Frita avgift på bioetanol for bensinavgift når den blandes inn i bensin.
3. Alle større bensinstasjoner må pålegges å også tilby et miljøvennlig drivstoff. Dette er tilfelle i Sverige i dag, og har vært et viktig element for å skifte ut bilparken.
4. Miljøvennlige taxier må få forrang på alle større taxiholdeplasser ved flyplasser, jernbanestasjoner o.l.
5. Det offentlige bør ved innkjøp velge miljøvennlige kjøretøy.
6. Staten må sikre realisering av Hydrogenveien-prosjektet.
7. Regjeringen må komme med en utfasingsplan for dagens fossile bilpark.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**