Svikt nok en gang?

— Det er oppsiktsvekkende, men dessverre ikke overraskende, dersom de rødgrønnes forslag til statsbudsjett nok en gang svikter forskning og høyere utdanning, sier Venstres forskningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Dørum frykter at statsbudsjettet som legges frem tirsdag ikke vil inneholde et nødvendig løft for norsk forskning og høyere utdanning.

Manglende forståelse
Dørum viser blant annet til tidligere års rødgrønne forskningsbudsjetter.
– Hvileskjæret og kutt i bevilgningene til universiteter og høyskoler, en altfor svak satsing på Forskningsfondet og på næringsrettet forskning, samt svekkelsen av den vellykkede SkatteFUNN-ordningen vitner om en manglende forståelse for viktigheten av å satse på morgendagens verdiskaping, påpeker Dørum.

Urovekkende signaler
Dørum peker også på at det er få lys i tunnelen.
– Det er svært urovekkende signaler at Regjeringen utsetter nødvendige investeringer og tiltak rettet mot norsk forskning. Statsråd Aasland har til og med avlyst en varslet stortingsmelding om forskerrekruttering, og har sådd tvil om hvorvidt forskningsmålet og ambisjonene knyttet til dette står ved lag, sier Dørum.

– Jeg stiller meg spørsmålet om SV er på vei inn i det jeg vil kalle "den lange retretten". De tar ned ambisjonene. Det virker som de har lyst til å avlive deler av det de har gått til valg på, sier Dørum til NRK i en kommentar til at SVs sekretariatsleder på Stortinget har skrevet en kronikk der han tar til orde for at forskningsinnsatsen må ned.

Taper terreng internasjonalt
– Det er min påstand at norsk forskning står i fare for å tape terreng internasjonalt dersom ikke forskningsinnsatsen trappes opp betydelig. Det vil bli lagt merke til i våre naboland at rike olje-Norge ikke satser på såkorn for framtida. Det er avgjørende at vi får et forskningsløft i statsbudsjettet for 2009, avslutter Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**