Interpellasjon fra Venstre i kommunestyret

Morten Andersen leverte en interpellasjon om Barnearbeid tilknyttet kvalitetsikring av kommunale innkjøp

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Video hentet fra YouTube. For full video klikk her.
Barn synger

Foto: B.Aartun

Ordføreren
Ringsaker kommune
2380 Brumunddal

Interpellasjon
Barnearbeid — Kvalitetssikring av kommunale innkjøp og avtaler

Kommunestyret har tidligere diskutert temaet etisk handel og Ringsaker som en "Fairtrade-kommune", senest i forbindelse med en interpellasjon om temaet i februar 2008.
Det er i dag en økende bevisstgjøring når det gjelder bruk av barnearbeid i hele verden. Varehandel og transport blir mer og mer globalisert, og det kan være vanskelig å ha den fulle oversikten over de selskap vi samarbeider med og handler med. Kommunen er en stor aktør når det gjelder varekjøp og inngåelse av store offentlige avtaler. Derfor har kommunen et stort ansvar når det gjelder etisk handel og aksept av etisk riktige avtaler. Vi har den senere tid sett at store firmaer med stor statlig eierandel, som Statoil/Hydro og Telenor, har kommet i et dårlig lys når det gjelder bruk av underleverandører som benytter seg av barnearbeid.
LO har nylig sendt ut en forespørsel til alle landets kommuner med spørsmål om den enkelte kommune har en kvalitetssikring som hindrer at det inngås avtaler med parter som benytter barnearbeid. Svarprosenten var svært laber og av de få kommuner som svarte var det bare en av fem som hadde en ordning som ivaretok dette forholdet.
Det vil og bør bli et større fokus på bruken av barnearbeid. Jeg vil derfor spørre ordføreren om hva Ringsaker kommune svarte på henvendelsen fra LO, og i hvilken grad kommunen tar hensyn til bruk av barnearbeid når det inngås offentlige avtaler der kommunen er direkte berørt.

Morten Andersen
Ringsaker Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**