– Nå trenger vi småbedriftene!

Venstres næringspolitiske talsperson Leif Helge Kongshaug er svært bekymret over at det er de minste bedriftene som ligger an til å få støyten fra Regjeringens forslag til statsbudsjett midt i den ustabile økonomiske situasjonen. — Regjeringen bruker stadig en utidig retorikk om å ta “de rikeste”, men eksemplene viser at småbedriftene er de som blir kraftigst utfordret. Venstre har et stort hjerte for småbedrifter, og tiden er nå inne for tiltak som tilrettelegger for disse, mener Kongshaug.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Leif Helge Kongshaug mener at Regjeringen foreskriver feil medisin.

Leif Helge Kongshaug mener at Regjeringen foreskriver feil medisin.
Foto: Rune Kongsro

Kongshaug viser til at Regjeringen blant annet foreslår å heve ligningsverdien på næringseiendom, og dermed øker skattetrykket for de småbedriftene som har investert i eiendom. – I tillegg rammer Regjeringen de små familieeide bedriftene hardt gjennom vedtaket om skjerpet arveavgift for private eiere. Det er et alvorlig angrep på verdiskaping og arbeidsplasser, hevder Kongshaug.

– Dette er helt feil medisin i den situasjonen hele økonomien nå er i. Når man opplever økonomiske omveltninger, er det enda viktigere enn før med et dynamisk næringsliv der det vokser og skapes i smått og stort. Framtidens velferdssamfunn avhenger av nyskaping, og framtidens arbeidsplasser er ennå ikke skapt. Og når det nå ligger an til økt arbeidsledighet, hjelper det ingen at terskelen for å skape arbeidsplasser for seg selv og noen flere blir hevet, slik Regjeringen legger opp til, sier en oppgitt Kongshaug. — Nå er det lokalt næringsliv og små bedrifter som kan vise seg å være den beste medisinen.

Venstre legger med dette fram en liste over tiltak som bør iverksettes for raskt å bedre rammevilkårene for gründere og småbedrifter, og som Venstre vil følge opp gjennom forslag denne budsjetthøsten:

Risikovillig kapital må sikres gjennom det offentlige virkemiddelapparat og gjennom skattestimulans for private investorer. Det kan gjøres gjennom flere ulike måter f.eks. ved å etablere en kapitalens fetter av forskningens SkatteFUNN, det vil si et KapitalFUNN, eller det kan gjøres gjennom såkalte "Business Angels".

Bedre sosiale rettigheter for gründere og selvstendig næringsdrivende svangerskap, fødsel, omsorg for små barn. Spesielt er dette viktig for å få flere kvinnelige gründere.

Rett til bunnfradrag på linje med minstefradrag for selvstendig næringsdrivende.

Bedre regelverket for selvstendig næringsdrivende som har gjeld knyttet til egen næringsvirksomhet. Frykten for å mislykkes og dermed pådra seg stor gjeld, holder mange tilbake fra å prøve å starte egen virksomhet.

Dele Innovasjon Norge i opp i en målrettet "framtidsdel" for gründere og bedrifter, og en del som har et mer distriktspreg for å sikre bosetting og eventuell bevaring.

Generelt legge til rette for flere forenklingstiltak, gjennom for eksempel redusert rapporteringsbyrde/-plikt overfor Brønnøysundregistrene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**