Tjøme Venstre sier nei til innføring av eiendomsskatt

Styret er samlet i sine holdninger til eiendomsskatt

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


I en tosiders artikkel i VG 17.Oktober blir det hevdet at Tjøme Venstre er for innføring av eiendomsskatt i kommunen. Det er vi ikke. Dette står helt klart i vårtvalgprogram fra 2007.

 Monica Hofer Augheim

Monica Hofer Augheim
Foto: R.Jonassen

Tjøme Venstre har i styringsgruppa fokus Tjøme gått inn for en utredning om eiendomsskatt. Dette gjorde vi fordi vi ønsket fakta og tall på bordet, slik at det skulle bli lettere for alle å vurdere fordeler og ulemper for Tjømes befolkning og hyttegjester.
Å be om en utredning er ikke det samme som å gå inn for saken. Saken har heller ikke vært behandlet i kommunestyret slik VG gir uttrykk for. I en telefon til ansvarlig journalist i VG svarer han at han har faktaopplysninger fra gruppelederen til Arbeiderpartiet på Tjøme. Vi stusser på arbeidsmåten VG har brukt. Dette var et riksdekkende oppslag. Da er det merkelig at man baserer politiske faktaopplysninger på kilder fra andre partier. Lurer VG på hva Lars Sponheim mener om eiendomsskatt ringer de vel ikke til Jens Stoltenberg?

Tjøme Venstre er fullt klar over at Tjøme kommune er i en svært dårlig økonomisk situasjon, og at det enten må spares inn eller inntektene økes. Vi har i styringsgruppen fokus Tjøme kommet med flere forslag til innsparing som har blitt nedstemt.

Vi foreslo i et fellesforslag med Høyre å betale ned kommunens gjelde med fondsmidler, noe som hadde gitt en årlig innsparing på 4 millioner i sparte avdrag.

Tjøme Venstre foreslo å halvere møtegodtgjørelsen til politikerne, noe ingen politikere utenom Venstres representant ville være med på.

Tjøme Venstre har også forsøkt å få dugnadsånden tilbake til Tjøme. Tiltaket gikk ut på å pusse opp de gamle utedoene som står rundt på strendene. Tjøme Venstre pusset opp utedoen på Fynstranda. Ingen av de andre politiske partiene tok stafettpinnen og utførte noen koselig dugnadstimer i friluft. Vi er klar over at de her kun var snakk om noen få kroner i innsparing, men det ville gitt et svært godt signal til befolkningen å vise at politikerne ikke er redde for å ta i et tak. Kanskje ville lag og foreninger da tatt stafettpinnen og utført en jobb.

Forslaget om å selge kommunale tomter og parseller kom vi med tidlig i prosessen. Da ble dette forslaget neglisert av andre politikere og administrasjon. Nå har imidlertid rådmannen sett at det her er et stort inntekstpotensiale, og saken arbeides videre med.

Vi tror fortsatt ikke at alle steiner er snudd i innsparingsprosessen. Det har fortsatt ikke vært utredet om det kan foretas innsparinger i administrasjonen. Vi tror at spesielt i vann og avsløp prosjekter er det et stort innsparingspotensial.

Å spare penger på å legge ned Hvasser skole er ikke aktuelt for oss. For det første er de kronene man sparer på nedleggelse svært lite, og for det andre er en kommune med kun en skole svært sårbar. Vi trenger et alternativ til de elevene som bor på Hvasser, og til de elevene som faller utenfor storskolen og heller ønsker å gå på Hvasser skole. Mange elever har behov for en liten og oversiktlig skole. Dette tilbudet får de i dag på Hvasser. Tjøme Venstre kan ikke være delaktige i å rasere et skoletilbud deler av befolkningen ønsker og har behov for.

At enkelte partier nå “truer” med nedleggelse av Hvasser skole om det ikke innføres eiendomsskatt i kommunen finner vi utidig. Dette er to saker som ikke kan settes opp mot hverandre.

Vi kommer i neste Fokus Tjøme møte til å be om at det utredes innsparingstiltak i administrasjonen slik at man slipper å velge mellom pest eller kolera. Innføring av eiendomsskatt kommer i allfall ikke til å bli innført på Tjøme med Venstres stemme. Så får vi håpe at VG neste gang de er i tvil om Venstres politikk enten leser programmet til Venstre eller ringer en representant fra Venstre og ikke Arbeiderpartiet.

Monica Hofer Augheim
Nestleder Tjøme Venstre og fylkessekretær i Vestfold Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**