Kjemper for ofre for menneskehandel

Nordisk råd holder nå sin årlige sesjon i Helsinki. Anne Margrethe Larsen representerer Venstre og Norge, og holdt i går et innlegg om bekjempelse av menneskehandel. – Nordisk Råd må fortsatt arbeide for å etablere «safehouses» for ofre for menneskehandel i Norden, Nordvest-Russland og Baltikum, sier Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Safehouses
I en rekommandasjon fra Nordisk Råds sesjon i 2007 tok man til orde for å opprette «safehouses», krisesentre eller beskyttelseshus, som er et viktig bidrag til ofrene for menneskehandel.

Skuffet over Ministerrådet
– Jeg er glad for at Nordisk Ministerråd deler Rådets engasjement for å bekjempe menneskehandel i Norden og Nordens nærområder, men er skuffet over at ministerrådet ikke vil finansiere drift av «safehouses», sa Anne Margrethe Larsen i en replikk til Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Amazonas regnskog

Foto: © Joao Virissimo | Dreamstime.com

Vil ha mer internasjonalt samarbeid
– For handel med mennesker er en av de groveste formene for organisert kriminalitet i vårt samfunn. Menneskehandel med seksuelle formål er groteske overgrep mot enkeltmennesket som de nordiske borgere forventer at vi nordiske politikere skal samarbeide om for å få bort fra våre samfunn. Dens internasjonale karakter kaller på godt internasjonalt samarbeid på flere nivå for å bekjempe dette, fortsatte Larsen.

Praktisk hjelp
– Det er utrolig viktig at de som har vært utsatt for disse overgrepene, får hjelp til å komme i gang med et vanlig liv igjen. Dette er også viktig for å hindre at ofrene blir utsatt for de samme overgrepene på nytt. Det viser seg at flere ikke klarer å komme seg ut av situasjonen på egen hånd og ender opp i armene på menneskehandlere på nytt etter at de er kommet tilbake til sine hjemland. Her må vi hjelpe praktisk.

Illustrasjonsbilde sosialt ansvar

Foto: Microsoft

Hjelpen fungerer
Larsen har selv besøkt et av disse «safehouses» og sett hvor godt tilbudet fungerer.- Jeg har sett hvordan det hjelper kvinner til å virkeliggjøre sine drømmer om et vanlig liv. Derfor ønsker vi at Nordisk Råd fortsatt skal arbeide for å etablere «safehouses» i Norden, Nordvest-Russland og Baltikum, gjerne i samarbeid med lokale aktører, avsluttet Anne Margrethe Larsen.

Mer informasjon om sesjonen i Nordisk råd finner du her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**