Overbudspolitikk kan få store konsekvenser i Fet

Flertallet i Fet kommunestyre vedtok den 27 oktober, mot den tidligere kommuneadministrasjonens advarsler, å erstatte store deler av Riddersand og Dalen skoler med mer “moderne” bygninger med fleksible romløsninger. Prisen vil sannsynligvis komme til å bli langt over 200 millioner kroner og vil måtte medføre et vesentlig kutt i tjenestetilbudet i Fet kommune. Vedtaket skjedde mot en stemme fra Venstres, som helt siden 2001 har gått inn for en moderat, men fullverdig rehabilitering av de to skolene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Ut fra trivselsundersøkelsene og elevprestasjonene ved de 5 skolene i Fet er det intet som tyder på at fleksible romløsninger med store elevgrupper i samme sal gir bedre læring enn faste klasserom. Tendensene er nesten tverrt i mot, med best forhold på Hovinhøgda som også har de eldste skolebygningene.Like vel gikk AP og flere av de andre partiene i 2007 til valg på å bygge nye skoler både ved Riddersand og Dalen, selv om de eksisterende bygningene kunne få en god og akseptabel standard gjennom en moderat bygningsmessig rehabilitering.

Fet kommune har de nærmeste årene flere store økonomiske utfordringer. Her må bygges omsorgsboliger for demente, psykisk utviklingshemmede og brukere med psykiatriske problemer og rusavhengighet. Det må også bygges nytt renseanlegg for avløpsvann, rådhuset må ombygges
for å gi plass til NAV og innen 2015 skal det bygges enda et sykehjem. I tillegg kommer behovet for et par nye barnehager, en ny skole og et forventet krav om å erstatte de midlertidige brakkene ved Garderåsen skole med noe mer permanent løsning. Alt dette vil koste flere hundre millioner kroner.

Dette medfører at flere beboere på Pålsetunet kan se frem til tomannsrom, mens skolene kan måtte slutte å gi spesialundervisning og la være å innkalle vikarer når lærere er syke. Både innkjøp av lærebøker og kompetanseutvikling for lærere kan måtte utsettes, og standarden på kommunale veier vil neppe bli noe bedre. Alt i 2009 kan det komme et behov for nedskjæring i tjenestetilbudet tilsvarende 10 kommunale stillinger og sannsynligvis vil Fet kommune nok en gang komme under fylkesmannens administrasjon. Men det siste er kanskje tryggest ?

Så kan vi bare undres på om dette var grunnen til at så mange stemte på AP ved kommunevalget i 2007.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**