Vil bedre tilbudet til rusmisbrukerne i Oslo

Venstres Odd Einar Dørum er lei av løfter og tomme ord fra regjeringen når det gjelder tilbudet for rusmisbrukerne i Oslo. Nå krever han handling fra Regjeringen. – Det blir ingen handling før vi bryter ned de usynlige barrierene som hindrer at sentrale og lokale myndigheter samarbeider på tvers av etablerte profesjoner. Nå må jutisminister Storberget, helseminister Hansen og byrådsleder Lae sette seg sammen og lage en god dugnad slik at folk på gata for den hjelp de har krav på, sier Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


I går ble det kjent gjennom Dagsavisen at statsjonssjef ved Grønland politistasjon Kåre Stølen tar til orde for å flytte Oslos narkomane fra Plata til plassen foran Stortinget. – Ingen politikere beveger seg i områder der de narkomane oppholder seg i dag. Hvis de skal få hjelp, må politikerne se dem, møte dem, snakke med dem og ta dem på alvor, sa stasjonssjef Kåre Stølen, som på denne måten vil synliggjøre helse-situasjonen for mange av Oslos narkomane.

Odd Einar Dørum

Foto: Rune Kongsro

Foreslår 205 mill. kr mer
Dørum er enig med Stølen at langt flere burde engasjere seg i det mangelfulle tilbudet til rusmisbrukerne.I fjor døde 244 mennesker av overdose i Norge. 109 av dem endte livet sitt i hovedstaden. Ikke siden 2001 har vi hatt så mange overdosedødsfall her i landet.
Odd Einar Dørum krever derfor en langt mer målrettet satsing når det gjelder tilbuet til rusmisbrukere og viser til at Venstre foreslår å øke bevilgningene med 205 mill. kroner i Venstres alternative statsbudsjett for 2009.

Dårlige boforhold
Dørum peker på at mange rusavhengige har svært dårlige boforhold. Uten fast adresse er det svært vanskelig å komme seg ut av misbruk og avhengighet, skaffe seg arbeid og komme seg videre i livet. Det brukes svært mye penger på eksempelvis akuttavrusning i Norge, men etter opphold på avrusning så sendes mange tilbake til svært dårlig bomiljøer, hospitser eller i verste fall ut på gata.

Økt kapasitet
Venstre er dessuten skuffet over Regjeringens manglende satsing på rehabilitering overfor rusavhengige. Manglende rehabilitering av rusmisbrukere fører til at mange mennesker går til grunne, tidlig død og overdosedødsfall. -Mange rusavhengige sliter med psykiske lidelser i tillegg. Det er derfor svært viktig å øke kapasiteten for tverrfaglig spesialisert behandling. I dag er det lang ventetid og mer enn 4000 står i kø for behandling, sier Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**