Reagerer kraftig på innstramninger i familiegjenforeningsinstituttet

– Grunnløse asylsøkere må få raskere avslag, men det er fullstendig bomskudd å foreta innstramninger i familiegjenforeningsinstituttet for å begrense asyltilstrømingen, sier Odd Einar Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Odd Einar Dørum mener regjeringen må prioritere raskere saksbehandlingstid.

Odd Einar Dørum mener regjeringen må prioritere raskere saksbehandlingstid.
Foto: Rune Kongsro

Brudd på liberale menneskerettigheter
– Å ta fra mennesker retten til et familieliv er brudd på liberale menneskerettigheter, sier Dørum i en kommentar til Regjeringens innstramming i familiepolitikken.

Retten til et familieliv er grunnleggende i et liberalt demokrati. Det å leve sammen med sin familie er naturlig, og det å bli gjenforent med sin nærmeste familie etter at en selv har fått opphold i Norge skal ikke mistenkeliggjøres. I utgangspunktet må familiegjenforening derfor i stor grad tillates, både av humane grunner og av hensyn til integrering. Venstre kan aldri godta at enkelte oppholdsgrunnlag skal ha ekstra strenge regler for å få ektefelle og barn til Norge.

Etterlyser raskere saksbehandlingstid
– Å innføre krav om 4 års utdanning eller arbeidserfaring vil i praksis skape et A- og B-lag mellom arbeidsinnvandrere og de som har fått opphold fordi de er forfulgt, fortsetter Dørum.

– Utdanningskravet fra regjeringen er å innføre et klasseskille, sier Dørum.

Familiegjenforening kan man søke om etter man har fått opphold her i landet. I praksis vil ikke dette forslaget ha noen betydning for asylstrømmen inn til Norge. Venstre mener det er mer treffsikkert å sørge for raskere saksbehandling og raskere retur.

– Hvis regjeringen er så opptatt av å nå jungeltelegrafen i Mogadishu, hvorfor har ikke regjeringen prioritert raskere saksbehandlingstid – slik at grunnløse asylsøkere får en raskere retur, spør Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**