THORP: Positivt møte om sikkerhet, men anlegget må stenges

Bellona, miljøvernminister Solheim og leder av Stortingets miljøkomite Kvassheim møtte denne uken den nye ledelsen av THORP og Sellafield.”Lofoten mot Sellafield” var arrangør av møtet. – Det er grunn til å se optimistisk på sikkerhetsnivået på anlegget, men vi er tydelige overfor engelske myndigheter om at en forlenget drift må unngås, sier Gunnar Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Det var “Lofoten mot Sellafield” som inviterte Kvassheim til møtet med Bellona, Sellafield Ltd og miljøvernministeren. Miljøvernministeren var ifølge Klassekampen fornøyd med møtet, men også han var opptatt av stenging. – Det er viktig med gode sikkerhetstiltak og at driften ikke forlenges ut over 2015, sier han til avisen.

 - Det er all grunn til å opprettholde trykket overfor engelske myndigheter for å unngå forlenget drift på Sellafield, mener Kvassheim.

– Det er all grunn til å opprettholde trykket overfor engelske myndigheter for å unngå forlenget drift på Sellafield, mener Kvassheim.
Foto: Steinar Haugsvær

Forlenget drift
Da Venstres stortingsgruppe besøkte Sellafield-anlegget i fjor høst fikk Venstre bekreftet at løftene om avvikling av driften ved THORP innen 2010-11 ikke står ved lag. Driften forlenges til 2015 gitt normal produksjon ved anlegget.

– Dessverre er det slik at det all grunn til å forvente drift flere år ut over dette. Derfor er det all grunn til å opprettholde trykket overfor engelske myndigheter på at en forlenget drift må unngås. Det radioaktive materialet bør lagres — ikke gjenvinnes, understreker Gunnar Kvassheim.

 Sellafield-anlegget.

Sellafield-anlegget.

Fakta: Sellafield og THORP
Ligger i Nordvest-England. Etablert i 1950 med navnet Windscale. Skiftet navn til Sellafield i 1988, da Windscale hadde blitt et særdelesbelastende navn etter mange og store ulykker. Skal ta seg av flere tusen tonn lagret radioaktivt avfall. Radioaktivt avfall fra Sellafield er i årevis dumpet i Irskesjøen. Thorp-anlegget på Sellafield er et anlegg for reprosessering av brukt atombrensel. I 2005 ble anlegget stengt etter at det ble oppdaget en stor lekkasje. Britiske myndigheter vil gjenåpne anlegget. Reprosessering av brukt atombrensel ved Thorp fører til opphopning av store mengder flytende høyradioaktivt avfall. Ifølge norske miljømyndigheter utgjør anlegget et meget stort forurensningspotensial, og større utslipp kan få alvorlige konsekvenser også for Norge.

Les mer:
22.08.2008: Forlenget THORP-drift gir grunn til uro
21.08.2008: Skremmende fra Sellafield
21.08.2008: Venstre med ny offensiv mot gjenåpning ved Sellafield

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**