Vil ha bred diskusjon om religionspolitikk

– Like raskt som tema som berører religion kommer på dagsordenen, kommer også utspillene som virker direkte uheldig for et mangfoldig samfunn. Stortinget har tradisjon for å behandle saker som angår Kirken, nå er det på tide med en bred religionsdebatt, sier nestleder Trine Skei Grande. Venstre tok opp saken i dagens spørretime.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Bakgrunnen for Venstres spørsmål i dagens spørretime var bl.a. Frp-leder Siv Jensens utspill om snikinnføring av islam, men også Aps Karita Bekkemellem som likestiller hijab med omskjæring.

Trenger bred debatt
– Vi har en bred debatt om kirkepolitikk, men hele religionsområdet er kirkeministerens ansvar. Derfor ba vi statsråd Giske ta initiativ til en bred religionspolitisk debatt, sier Skei Grande.

 Både Dørum og Skei Grande mener det er viktig med en bred debatt om religion- og trosspørsmål.

Både Dørum og Skei Grande mener det er viktig med en bred debatt om religion- og trosspørsmål.
Foto: Rune Kongsro

– Stortinget er landets viktigste talerstol. Der diskuterer vi det meste. Når Abid Q. Raja klarer å løfte slike viktige debatter og dialoger på Litteraturhuset, da må det også være slik at vi kan tilnærme oss denne debatten på en konstruktiv måte i Stortinget, sier Odd Einar Dørum.

Fast hånd i religionsspørsmål
I Vårt Land skriver kommentarredaktør Erling Rimehaug at vi trenger en regjering som må ” tenke gjennom hvordan den skal forholde seg til at religion ikke lenger kan kontrolleres ved å styre statskirken. Hvordan trosfrihet kan vernes i et samfunn med mange religioner, uten å krenke andre menneskerettigheter, trenger grundig gjennomtenkning.”

– Regjeringens tabber rundt hijab til politiuniformen og blasfemiparagraf, dokumenterer behovet for en debatt rundt religionsspørsmål. Vi trenger en grundig og åpen diskusjon på hvordan trosfrihet kan vernes i et samfunn med mange religioner, uten å krenke andre menneskerettigheter, sier Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**