Penger til forebygging av spilleavhengighet går til tippereklame

Kulturminister Giske lar Norges Idrettsforbund bruke tre millioner kroner for å reklamere for Norsk Tipping. — Pengene tas fra potten som skal gå til tiltak mot pengespillproblemer. Meningsløst og direkte i strid med intensjonen bak denne potten, sier nestleder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Kulturministeren bruker penger som skulle vært brukt mot spillavhengiget til å reklamere for - SPILL.

Kulturministeren bruker penger som skulle vært brukt mot spillavhengiget til å reklamere for – SPILL.
Foto: Venstre

Bakgrunnen er følgende: Kulturdepartementet har gitt Norges Idrettsforbund (NIF) 3 mill. kroner for å drive en informasjonskampanje om Norsk Tippings spilltilbud. Bevilgningen tas fra potten som skal gå til tiltak mot pengespillproblemer. Venstre og Skei Grande ba allerede i januar kulturministeren om en forklaring: Hvordan kan Norges Idrettsforbund bruke penger som skal motarbeide pengespillproblemer til å reklamere for nettopp pengespill og spillselskap?

 Forholdet er meningsløst og direkte i strid med intensjonen bak denne potten, sier Skei Grande.

Forholdet er meningsløst og direkte i strid med intensjonen bak denne potten, sier Skei Grande.
Foto: Rune Kongsro

Vassent svar
– Svaret fra Giske var vassent og uklart, og jeg er svært kritisk til ministerens vurderinger. Å drive reklame for Norsk Tipping er etter min menig ikke i tråd med intensjonen bak en pott som skal gå til tiltak mot pengespillproblemer. Det fremstår som meningsløst å subsidiere Norsk Tippings markedsføringsbudsjett enda mer, sier Trine Skei Grande.

– Dette er midler som skal gå til tiltak mot spilleproblemer og -avhengighet, ikke til å drive ekstra reklame for Norsk Tipping, understreker hun.

Organisasjon må legge ned
Samtidig som Venstre har utfordret kulturministeren og Norges Idrettsforbund, opplyser Landsorganisasjonen mot Spilleavhengighet at de til sammenligning fikk kr. 50 000,- i 2008 for sitt frivillige arbeid. I år vurderer organisasjonen å legge ned sitt arbeid.

– Det er veldig frustrerende å se hvordan kulturdepartementet prioriterer. Det burde være i departementets interesse å holde liv i oss, sier leder Karl Tonny Kvernmo
i LOMS til avisen Vårt Land.

– I dette lyset blir det direkte oppsiktsvekkende at Idrettsforbundet får 3 mill. kr. for å reklamere for Norsk Tipping. Her er det grunn til å peke på et uheldig makttriangel mellom Kulturministeren, Norsk Tipping og Norges Idrettsforbund, og en minister som er mer opptatt av å skjerme og styrke Norsk Tipping framfor å bekjempe spillproblemer, poengterer Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**