SV sin naive Afghanistan politikk

La det være nevnt med en gang; Jeg var imot USAs invasjon av Afghanistan, men når først galt er skjedd må en forsøke å rette opp skadene etter beste evne.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Olav Kasland, 3. kandidat Telemark Venstre

Olav Kasland, 3. kandidat Telemark Venstre

Det er viktig å minne SV på at de militære styrkene som nå er i Afghanistan, er sanksjonert av FN. Og jeg som trodde SV støttet FN?

Hvis en gjør som SV sitt landsmøte har bestemt, trekker soldatene ut av Afghanistan umiddelbart, vil en humanitær katastrofe skje i løpet av kort tid. Taliban vil igjen overta landet og gjøre landet til et enda verre helvete å leve i, spesielt for jenter og kvinner. Det internasjonale samfunn vil glemme Afghanistan, kanskje med unntak av de bomber terrormål fra tid til annen. Og jeg som trodde SV var solidariske med kvinner i den tredje verden?

Min bakgrunn for å ha en mening om dette er at jeg var leder for Internasjonale Røde Kors sitt arbeid i Sør Afghanistan 1998-99. Mitt hjem dette året var Kandahar. Jeg skal ikke her gå inn på alt positivt og negativt jeg opplevde dette året, men la en ting være klinkende klart, verre terrorvelde en hva Taliban skapte skal en lete lenge etter. Og jeg som trodde SV var for utvikling av demokratiske samfunn?

Venstre er heller ikke enige i strategien som nå blir fulgt i Afghanistan. Fokus må være på å bygge et samfunn, og ikke skaffe seg nye fiender. Den humanitære bistanden må økes dramatisk og en må bygge på de positive krefter som tross alt finnes i landet. Vi mener også at FN må overta totalansvaret og forplikte seg til å være der så lenge det trengs. Dette mener jo ikke SV, de vil jo bare trekke seg ut. Og jeg som trodde SV var for langsiktig hjelp og ikke forlate de fattigste av de fattige i stikken?

Etter mange år med internasjonalt arbeid har jeg nok i mange sammenhenger blitt kynisk, eller kanskje realistisk. I bistandsverden er det noen som heter CNN effekten. Det betyr at bistandspengene kommer der TV kameraene er, og når nyhetsinteressen slutter, slutter også pengene å komme. Trekker vi ut de militære styrkene nå, vil det ikke være mulig å gi humanitær bistand på mange år. Den eneste måten for menneskene i landet å overleve er å selge opium, samt være vertskap for all verdens terrorgrupper. Og jeg som trodde at SV også ville være med og bekjempe terrorisme?

Olav Kasland
3. kandidat, Telemark Venstre

Innlegget står også i Varden HER

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**