Sponheim: — Høyre på vei bort fra sentrum

Venstre-leder Lars Sponheim mener Høyre har tatt lange steg i retning av Frp på sitt landsmøte. Han er skuffet over partiet han så gjerne vil samarbeide med i regjering.
— Partiet har gått mer i retning av det høyrepopulistiske Fremskrittspartiet, og det skuffer meg, sier Sponheim til NTB. Han mener landsmøtet både retorisk og politisk har beveget seg bort fra sentrum og tanken om et regjeringssamarbeid med Kristelig Folkeparti og Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Lars Sponheim

Foto: Rune Kongsro

— Jeg er overrasket over at Høyre så sterkt markedsfører et samarbeid med Frp, sier Sponheim, som hevder partiet er mindre grønt etter landsmøtevedtak om kjernekraft og vannkraft i vernede områder.
— Høyre De smeller jo også igjen sentrumsdøra når det gjelder oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, sier han.

— Mindre sannsynlig
Skuffelsen til tross, Sponheim merker seg at Erna Solberg fremdeles holder muligheten åpen for et samarbeid med sentrumspartiene.
— Men det som ut ifra galluptallene var en usannsynlig løsning, er blitt en mindre sannsynlig løsning også politisk etter de valg Høyre har gjort, sier han.
Venstre-lederen er likevel ikke rede til å skrinlegge tanken om en sentrum-høyre-regjering.
— Absolutt ikke, men for å snu stemningen på meningsmålingene, trenger vi entusiasme om prosjektet. Det har ikke Høyre bidratt til, sier han.
Sponheim er uenig med Solberg når hun sier at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering.
— Jeg er uenig i premisset om at Frp er et borgerlig parti. Det er et høyrepopulistisk parti. Forskjellen er dramatisk på sentrum og Fremskrittspartiet, men heldigvis er det helt usannsynlig at Høyre og Frp regjerer sammen fra høsten av. De to partiene vil neppe få flertall alene, sier han.
Tanken om en mindretallsregjering av Høyre og Frp avvises bestemt.
— En slik konstellasjon vil ikke ha støtte i Stortinget, sier Sponheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**