– Det er rom mellom Jens og Jensen!

– Venstre har valgt tre krevende og ikke-populistiske valgkampsaker. Men vi tror det er folk der ute som vil høre mer enn de lettvinte forenklingene. Noen må gjøre det som må gjøres, og vi har ingen tid å miste på veien mot lavutslippssamfunnet, kunnskapssamfunnet og en velferdsreform som gjør at vi klarer å løse de store omsorgsutfordringene framover. Det sa Venstre-leder Lars Sponheim i sin tale til Venstres landsstyre og kandidatsamling i dag. Han beklaget at Høyre lefler med høyrepopulismen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Lars Sponheim gav Venstres landsstyre en opptakt til valgkampen.

Lars Sponheim gav Venstres landsstyre en opptakt til valgkampen.
Foto: Christoffer Biong

Sponheim tok et oppgjør med forenklingene han vet kommer i valgkampen: Jens mot Jensen, skattelette mot fellesskap, nye tomme løfter om bedre eldreomsorg og fatttigdomsbekjempelse.

Han lovet å be Kristin Halvorsen be Bondevik om unnskyldning etter forrige valgkamp, der hun sa fattigdommen kunne avskaffes med et pennestrøk, og at det bare sto på vilje. — Nå har hun hatt fire års eventyrlig økonomisk handlingsrom, og har ikke gjennomført pennestrøket. Dette er ikke som et vanlig politisk løfte, det er et moralsk spørsmål, sa en indignert Sponheim, og lovet krafttak mot fattigdom blant barn og en bedre rusomsorg hvis Venstre får makt etter valget.

Fornybar sinke
Sponheim gikk gjennom regjeringens politikk innenfor Venstre tre hovedområder — miljø, kunnskap og velferd, og betegnet fireårsperioden som de tapte muligheters år.

– Når SVs Bård Vegard Solhjell uttaler til Dagsavisen denne uka at "Norge er på vei fra miljødverg til miljøkjempe", er det rimelig frekt. Bare de siste ukene har vi sett at rensing av Kårstø er gravlagt gjennom en fotnote i revidert budsjett, regjeringen sa ja til Goliat, fremmet en biomangfoldslov som stopper i fjæresteinene, åpner for oljeboring ved Jan Mayen og sa nei til å verne Øystesevassdraget — som til og med NVE ville verne. Og Erik Solheim har fra Stortingets talestol innrømmet at regjeringen ikke har fått til noe på alternativ energi.

 Vi vil avløse den rødgrønne regjeringen for å få i gang satsing på alternativ energi, sier Lars Sponheim.

Vi vil avløse den rødgrønne regjeringen for å få i gang satsing på alternativ energi, sier Lars Sponheim.
Foto: Ellen Kvalsund

– Hadde vi hatt den starten det lå an til i 2005 med grønne sertifikater, hadde vi hatt en helt annen situasjon enn vi har i dag. Fire år er mistet, sa Sponheim

Det mener han er tilfelle i forskningspolitikken og næringspolitikken. – I all debatt om kunnskap er SVs og regjeringens svar barnehager., Og det eneste regjeringen vil bli husket for i næringspolitikken, er Aker-saken. De som skaper arbeidsplasser blir sett med mistenksomhet, i stedet for å få anerkjennelse, sa Sponheim.

Sponheim trakk fram Obamas Kairo-tale som et lyspunkt i vår tid. Han lovte at Venstre fortsatt skulle stå for anstendighet i innvandringsdebatten, og beklaget at Høyre nå lefler med Frps holdninger.

– Det er i det hele tatt galt at fløypartier sitter i regjering. De får et mandat fra velgerne om en politikk, og må gjennomføre det stikk motsatte, som SV og Afghanistan. Det er et demokratisk problem.

Sponheim pekte på Aps og Frps felles interesse av å ha hverandre som motstandere. — Jens vet godt at han sitter tryggest med et stort Frp. Da blir det ingen borgerlig regjering.

– Siv Jensen blir ikke statsminister. Til det er hun leder av et parti som dyrker alenegang og derfor ikke kan få flertall for sin politikk.

 Borgerlig politikk er langsiktighet, ansvarlighet og moderasjon i økonomisk politikk.

Borgerlig politikk er langsiktighet, ansvarlighet og moderasjon i økonomisk politikk.
Foto: Venstre

Langsiktighet
– Borgerlig politikk er langsiktighet, ansvarlighet og moderasjon i økonomisk politikk. Det er anstendighet overfor alle enkeltmennesker, og kamp mot generalisering og fordommer, og det er ansvarlighet i miljøpolitikken — føre var.

– Venstre er villig til å danne regjering med ale borgerlige partier. Dere ser hvorfor vi ikke kan sitte i regjering med Fremsrittspartiet.

Han harsellerte også over Jens Stoltenbergs forenkling om at det står mellom den nordiske modellen eller en amerikansk. — Her vil jeg gi Frp den ros at de slett ikke er en trussel mot velferdssamfunnet. Vi er uenig i deres løsninger, men en venstreside som ikke vil reformere offentlig sektor er en mye større trussel mot velferden enn Frp, sa Sponheim

Riktig dose skattelette gir vekst
– På skattesiden har regjeringen beholdt de sktatelettelsene som Bondevik 2-regjeringen innførte, og det har gitt tidenes skatteinntekter. Det står ikke mellom "skattelette eller fellesskap", men om å dosere skattelette slik at det skaper vekst i økonomien og økte inntekter.

– Det blir vår oppgave å skjære gjennom disse forenklingene og overflatedebatten, si og gjøre det som må sies og gjøres, få fram de reelle politiske valgene. Vi har ingen tid å miste i kampen for et grønnere samfunn, for kunnskapssamfunnet og for en mer bærekraftig velferd.

Det er definitivt et rom mellom Jens og Jensen. Kursen framover skal ikke være rød, ikke blå; den skal være grønn og liberal. Det er den tredje vei for velgerne den 14. september, sa Lars Sponheim

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**