Feil medisin fra helse-Hanssen

I dag la helse- og omsorgsminister Bjarne Haakon Hansen frem den nye Samhandlingreformen. — Hanssen tenker riktig, men er milevis unna å foreslå tiltak som faktisk vil bedre utfordringene i helsesektoren, sier Gunn-Vivian Eide, stortingskandidat for Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Gunn-Vivian Eide

Eide peker på kommunestrukturen i Norge som den største utfordringen for å bedre samhandlingen mellom pasienter, sykehusene og kommunene.
-Vi trenger større og mer robuste kommuner som får mer ansvar for omsorgen til sine innbyggere. Den rødgrønne regjeringen tar ikke inn over seg at vi må modernisere offentlig sektor, og derfor blir denne reformen feil medisin for å løse fremtidens helseutfordringer, sier hun.

Hun mener videre at større kommuner vil kunne tilby et godt fagmiljø for helsepersonell, og sikre demokratisk styring av den nye helsesatsingen. Venstrepolitikeren påpeker også at reformen minner veldig om modellen danskene nylig innførte, uten særlig effekt, der man har innført kommunal medfinansiering.
-Jeg tror ikke at en 20 % egenandel for kommunene i seg selv vil føre til færre sykehusdøgn. Hvis målsetningen er å gi pasientene et bedre tilbud i sitt eget nærmiljø, må det mer målrettede virkemidler til, konkluderer hun.

done deal

Eide mener det må stimuleres til en kommunal boligsatsing, og til utdanning og kommunal ansettelse av helsepersonell med spesialkompetanse, særlig innen psykiatri og geriatri.
-Det må også lønne seg for fastlegene som velger å ha færre pasienter på listene sine, og bruke mer tid på den enkelte pasient. DRG-systemet må også justeres slik at det lønner seg for sykehusene å bruke enkle, billige og gode løsninger, som for eksempel fødetilbudet på Storken, avslutter Eide.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**