Holdt appell for et fritt Iran

Lørdag 27. juni arrangerte Støttegruppen i Bergen for demokratibevegelsen i Iran en markering ved den Blå Steinen. Her holdt stortingskandidat for Hordaland Venstre Gunn-Vivian Eide appell for et fritt Iran.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Markering Iran

Eide mente opposisjonens motstand ikke nødvendigvis kan tolkes som støtte til motkandidat Mousavi, som ikke ville stått for en snarlig sekularisering og demokratisering av den islamske republikken. Motstanden må heller sees på som et inderlig ønske om et reelt demokrati i Iran.

– Mousavi var en av dem som passerte Vokterrådets nåløye i forhold til å få lov til å stille til valg, blant annet fordi han regnes som konservativ, mens Mohammed Khatami, opposisjonens trolig mest foretrukne kandidat, derimot ble forkastet av Vokterrådet fordi han har tatt til orde for mer toleranse og ytringsfrihet, samt liberalisering av det sivile samfunn, sa hun til de mange tilhørerne

Irandemonstrasjon

Hun oppfordret både norske politikere og alle andre i samfunnet vårt til å ikke la slike grusomme overgrep gå upåaktet hen, og at det er avgjørende å holde trykket oppe gjennom markeringer som ble gjort på Torgallmenningen i dag.

– Det er avgjørende at hver av oss ikke glemmer hva vi ser på tv skjermen, hører på radioen eller leser på blogger og facebook. Engasjementet for et fritt Iran må ikke bare komme fra statsledere, det må også komme nedenfra, sa Eide i appellen.

Gunn-Vivian Eide appell

Hun avsluttet slik:
– Det er avgjørende at hver av oss ikke glemmer hva vi ser på tv skjermen, hører på radioen eller leser på blogger og Facebook. Engasjementet for et fritt Iran må ikke bare komme fra statsledere, det må også komme nedenfra, slik som denne markeringen. Jeg applauderer dere for initiativet, og håper på mange flere slike markeringer over hele landet i dagene, ukene og månedene fremover. Vi verken kan, vil eller skal la slike overgrep mot individers frihet gå stille forbi oss.

Ikke gi opp kampen for et fritt Iran!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**