– Tar gjerne miljøslag med SV!

Leder for Stortingets energi- og miljøkomité, Venstres Gunnar Kvassheim, blir gladelig med på å gjøre høstens stortingsvalg til et miljøslag, slik miljøminister Erik Solheim tar til orde for i Dagsavisen. — Men Solheim har ikke troverdighet når han sier at en rødgrønn regjering er det sikreste alternativet for å hindre oljeboring i nord, mener Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Gunnar Kvassheim mener at SV ikke vil tjene på en miljøvalgkamp, men hilser den velkommen.

Gunnar Kvassheim mener at SV ikke vil tjene på en miljøvalgkamp, men hilser den velkommen.
Foto: Tore Nilsen

– Den rødgrønne regjeringen har tvert om vist seg som verstinger i spørsmål om oljeaktivitet. SV gikk til valg på at aktiviteten i nord ikke skulle økes, men ingen regjering har satt i gang så mye oljeaktivitet i nordområdene som den rødgrønne. Verst er det kanskje at SV aktivt har stemt for å åpne Barentshavet for oljeboring gjennom vedtaket om Goliat, mener Kvassheim (V).

Regjeringen ansvaret for seismikk
Kvassheim minner også om at SV videre har akseptert oljeaktivitet ved Jan Mayen, åpnet for oljeleting i korallrev (Sularevet), og stanset CO2-rensingen av Kårstø og utsatt rensingen av Mongstad.

– Solheim glemmer også å nevne at det var hans regjering som åpnet for seismikkskyting utenfor Lofoten og Vesterålen. Hadde man ment alvor med et nei til oljeboring i disse områdene, hadde det også vært uinteressant å drive seismisk aktivitet, sier Kvassheim.

Vern av sårbare områder
Venstre går til valg på å innføre vern mot petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen. — Vi må kunne tenke på sårbare områder til havs på samme måte som sårbare områder til lands. Vi er ikke interessert i å kartlegge gull på Hardangervidda, fordi det ikke er aktuelt å utvinne det, sier Kvassheim.

– SV har ikke maktet å få gjennomslag i viktige miljøsaker i denne perioden tross sitt engasjement. De har nektet å stille regjeringsultimatum om Lofoten og Vesterålen, slik Venstre har gjort, og står dermed på bar bakke hvis Ap bestemmer seg for å gå inn for utvinning. Arbeidet i klimaforliket viser at Venstre har klart å dra Høyre i positiv retning i miljøsaker i langt større grad enn SV klarer med Ap. Solheims miljøslag er jeg ikke bekymret for å tape, avslutter Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**