Send ikke Amundsen ut av Troms til høsten!

-Folk lo godt av Påtryneteatrets “fordomsfrie” frue med replikken “Fra Afrika, formode’ æ?” da hun traff en mørkhudet i byen. Denne uka har vi også fått FrPs versjon: Afrika er liksom bare et stort sted tilstrekkelig langt unna Norge og dermed høvelig for å samle opp asylsøkere, uansett hvor de kommer fra, og de skal ikke være vårt “problem,” bare andre land og andre kontinenter sitt….

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


-Fra Afrika, formode’ æ?
Av Roar Sollied, stortingskandidat for Venstre i Troms

Per Willy Amundsens utspill om å flytte alle asylsøkere til Afrika, viser FrPs syn både på asylsøkere og Afrika. Det er jo ikke noe i veien for at noen asylsøkere kan søke seg til land i Afrika, men ifølge VG mener Amundsen at alle asylsøkere ved ankomst til Norge skal flys til mottak i Afrika. Jeg må samtidig spørre, hvor stort er vårt problem målt mot hva asylsøkerne er utsatt for?

Det er lite som overrasker meg når det gjelder FrPs politikk overfor asylsøkere. Det overrasker meg mer om folk i Troms vil være bekjent av å ha en representant på Stortinget med stadige utspill mot samer og afrikanere. “Alle til Afrika” betyr at FrP glatt skjærer alle over en kam, og det er en reaksjon som folk flest ikke anser som god politikk. Folk i Troms burde heller enes om å ikke sende Per Willy Amundsen ut av Troms til høsten!

Se muligheter, ikke bare problemer
Å ta imot asylsøkere og flyktninger byr på utfordringer, men FrP maner fram en konfliktdimensjon som overhodet ikke er reell. Og gir vi bistand til noen, mener FrP at vi dermed har kjøpt oss ut av hele asylinstituttet. Aldri et ord om at mange asylsøkere, kan bli en stor ressurs for samfunnet. Vi har internasjonale konvensjoner som tilsier at også vi skal ta vår del av ansvaret for asylsøkere og flyktninger. Når vi samtidig vet at vi vil mangle folk i en rekke yrker framover, må vi sette inn mer aktive tiltak for å nå målene. Det vil tjene både nye og etablerte innbyggere. Tenk bare på at hvis Norge skal få nok ansatte i helse, pleie og omsorg om ti år, må hver tredje ungdom i Norge velge slike yrker!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**